fbpx


Kako početi sa keto ishranom?

Ako se pitate da li je pravi trenutak da otpočnete promenu, moj odgovor je uvek DA! Jer je zaista uvek pravo vreme za novi početak.

Zato, ako je keto ishrana vaš izbor - delim sa vama načine kako da je kvalitetno započnete, da biste imali najuspešnije rezultate.

I, ne okolišamo više - počinjemo odmah! :)

Osnove keto ishrane

Kao i u svemu, i sa promenom ishrane moramo krenuti od samih osnova. Kada ih jednom savladamo, sve postaje jednostavnije.

Dakle, ovaj vid ishrane se zasniva pre svega na jednom osnovnom pravilu – smanjenju unosa ugljenih hidrata. Naime, kako bismo počeli da gubimo kilograme, potrebno je da uđemo u stanje ketoze. A da bismo je dostigli, neophodno je da ukupan unos ugljenih hidrata smanjimo na 20 do 30g dnevno.

I, bez brige, sabiranje ugljenih hidrata na samom početku može delovati komplikovano, međutim već nakon prve nedelje vi sami steknete utisak o tome koliko kojih namirnica vama lično odgovara za mršavljenje ili održavanje željene kilaže. U tekstu Keto računica predstavila sam odgovore na glavna pitanja koja vas mogu mučiti u početku. Više o samim osnovama keto ishrane pročitajte OVDE.

Dozvoljene namirnice

Naravno, ukoliko želimo dobre promene za sebe, neophodno je da biramo namirnice koje nam u tome pomažu. Na Listi dozvoljenih namirnica možete pronaći sve namirnice koje možemo jesti kada smo na ketu.

Mnogima pomaže da listu odštampaju i drže na frižideru, pa slobodno isprobajte da li vama koristi tako. :)

Tablice

Ako vas i nakon čitanja Keto računice brojanje ugljenih hidrata zbunjuje - pripremila sam nešto za vas :)

u kojem pokazujemo koliko je važno da se hrana meri, jer često nemamo osećaj o ugljenim hidratima.

Njih takođe možete odštampati i držati u kuhinji ili gde god je vama zgodno da ih možete čitati.

Nabavka namirnica

Jedan od važnih delova promene ishrane, na koji često zapravo zaboravimo, jeste upravo nabavka namirnica. A da bismo uspešno sproveli bilo kakvu promenu naravno prvo moramo nabaviti i pripremiti sve što nam je potrebno.

U tekstu Šoping lista za početnike zajedno obavljamo jednu keto kupovinu i tu zaista možete naći brojne korisne smernice. I kako bismo je obavili sa što više samopouzdanja OVDE pričamo o najčešćim greškama koje se mogu desiti pri keto nabavci.

Takođe, u ovom

pogledajte sadržaj mog frižidera. Naravno, uvek imajte na umu da su to namirnice koje meni lično odgovaraju, a da vi smai odlučite i istražite koja keto hrana vama prija i želite da nabavite.

Šta možete očekivati na samom početku?

Kako je ovo vodič za početnijke na keto ishtani, važno je da skrenemo pažnju na moguću pojavu tzv. keto gripa. I, ne brinite, nije ništa strašno. :) Zapravo je u pitanju signal da polako, postepeno prelazimo sa sagorevanja ugljenih hidrata na upotrebu ketona za energiju. Ovo stanje može biti praćeno digestivnim problemima, padom energije, lošijim snom, ali traje samo nekoliko dana, dok se organizam jednostavno ne privikne na nov način rada. Više o keto gripu i kako možemo lakše da ga prođemo pročitajte OVDE

Suplementi 

Bez obzira da li smo na keto ishrani ili ne - suplementi su jako korisni da ojačamo svoj imunitet, imamo više snage, a mogu nam pomoći da lakše i brže prođemo keto grip. :)

Lično ih koristim stalno, bila u ketozi ili ne, a u tekstu Suplementi u keto ishrani možete pročitati i koji su moji favoriti. 

Recepti

Za kraj - da začinimo naše smernice! :)

OVDE možete pronaći mnogo keto recepata, slatkih, slanih, brzih, maštovitih... ima ih za svačiji ukus! :)

 

Dodatne smernice

Česta nedoumica koja se javlja kod većine ketonaca na samom početku, jeste cheat day ili punjenje. Kako ga pravilno sprovesti? Koje namirnice odabrati za cheat day? Da li nam je potreban? Zato obavezno pogledajte tekst Cheat day - opcije i zamke gde vas čekaju odgovori na ta i druga pitanja na temu.

Još jedna važna stvar koju želim da podelim sa vama jeste da ćete se tokom svog keto putovanja sasvim sigurno susretati sa mnogim izvorima informacija od kojih neki i neće biti sasvim pouzdani. Zato uvek pažljivo proveravajte svaku smernicu na koju naiđete i dobro se informišite. Više o tome pričamo u tekstu Mitovi o keto ishrani. Takođe, važno mi je da napomenem i to da se pre ulaska u bilo kakvu promenu, posavetujete sa svojim lekarom kako biste sigurni započeli nov način ishrane. :)

 

Eto dragi moji sada imate pred sobom sve što vam je potrebno da samostalno otpočnete svoju promenu. A na Fejsbuk grupi Keto/LCHF Ishrana i Instagram profilu @keto_ishrana svakodnevno vas čekaju korisne smernice, recepti i puuno dobre energije! Vidimo se tamo i jedva čekam da nam javite svoje uspehe! ♡♡♡

Keto ishrana, Keto Dijeta, keto za početnike, kako početi keto dijetu

  • Pregleda: 24306

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA