fbpx


Keto “Grip” i kako ga lakše proći

Poznati su brojni benefiti keto dijete na zdravlje, određene bolesti i naravno na gubitak kilograma. Međutim postoje i neke nuspojave koje se u nekim slučajevima dešavaju, ali srećom i lako prolaze. Jedan od najznačajnih problema je takozvani “keto grip” koji obično prolazi za par dana. Keto grip podrazumeva stanje smanjene energije i mentalne funkcije, uvećanu glad, probleme sa snom, potencijalnu glavobolju, digestivnu nelagodnost i smanjenu mogućnost vežbanja.

Keto grip se načeće dešava dva, tri ili četiri dana nakon započinjanja keto ishrane i rezultat je tranzicije tela u proces ketoze. Važno je naglasiti da je veća šansa da iskusite ovu nuspojavu ako ste pre ove promene konzumirali velike količine ugljenih hidrata i šećera, jer telo prolazi kroz proces odvikavanja pa keto grip predstavlja blažu formu apstinencijalne krize. Kada nema šećera kao izvora goriva, a ketoni još nisu počeli da se proizvode, kao rezultat imamo ovaj manjak energije i umor. Međutim, ovo stanje traje samo par dana i to je zapravo dobar znak da ste potrošili zalihe šećera i da se pripremate za ulazak u pravu ketozu, a samim tim ćete imati i sve benefite koje ona nosi. Neke osobe su veoma adaptivne i ne prolaze uopšte kroz krize, dok neki zaista iskuse sve ove simptome “čišćenja”.

Ako ste prepoznali neke od ovih simptoma kod sebe evo nekoliko stvari koje možete da uradite kako bi ublažili te nelagodnosti :

  1.     Konzumirajte dovoljno vode - Potrebno je da svom telu obezbedite adekvatnu hidrataciju, ovo ne znači da treba da se nalivate tečnostima na silu, ali vrlo često nismo ni svesni da uskraćujemo sebi potrebnu tečnost. Nemojte piti velike količine vode odjednom ako ne morate, mnogo je bolje redovnije popiti po čašu vode, razvijte naviku da uvek pri sebi imate flašicu vode. Hidriranost u skladu sa potrebama organizma doprinosi lakšem prevazilaženju simptoma keto gripa. 
  2.     Bujon od mesa i povrća – u početku dolazi do neuravnoteženosti elektrolita, a domaći bujon sadrži brojne minerale koji su vam potrebni.
  3.     Suplementi – postoje brojna mišljenja o tome kada i koliko treba konzumirati suplemente, svaki organizam je za sebe, međutim u najvećem broju slučajeva magnezijum i kalijum su izuzetno korisni u periodu ketoadaptacije. U OVOM  tekstu opisala sam moje iskustvo sa suplementacijom i glavne smernice kojima se vodim. 
  4.     Kofein – može imati korisnu stranu u vidu uvećanja energije i performansi na početku primene ove dijete. Imajte na umu da kofein ima i svoju štetnu stranu jer utiče na hormon stresa kortizol, tako da budite umereni, jedna do dve manje kafe dnevno ne bi trebalo da predstavljaju problem, ali naravno obratite pažnju na to kako vi lično reagujete.
  5.     Nemojte brojati kalorije, već samo ugljene hidrate – posebno u početku dijete ljudi imaju tu početnu motivaciju, pa kako bi što više izgubili na kilaži često smanjuju obroke. U ovoj ishrani to nije korisno, brojimo samo ugljene hidrate, meso i masti jedete koliko vama prija, posebno u početku.

Isprobajte ove savete i istražite šta to vama pomaže da lakše prođete kroz ovu fazu, svoja iskustva možete podeliti na fb grupi gde svi zajedno idemo ka našim zdravstvenim ciljevima.

*Bonus savet- Slana, topla limunada, ujutru po buđenju, pomoćiće vam da brže nadoknadite elektrolite i podstaknete probavu, što će sve uticati na lakše nošenje sa simptomima keto gripa, više o ovom napitku u sledećem videu

 

Ishrana, Nuspojave, Keto grip, Dijeta, Ketoza, Malaksalost, Elektroliti, Adaptacija

  • Pregleda: 53455

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA