fbpx


Keto, LCHF – Osnove nisko ugljenohidratne ishrane

Objasniću vam osnove keto ishrane onako kako ih ja razumem – pojednostavljeno i konktretno.

Dakle ovako, imamo 3 vrste makronutrijenata, odnosno plastično objašnjeno - sastavnih hranjivih delova namirnica koje jedemo.

Proteine koji se pretežno nalaze u mesu, ribi i jajima (i još nekim namirnicama tipa orašastom voću, nekom povrću, mahunarkama).

Zatim imamo masti koje se uglavnom nalaze u mesu i mesnim derivatima, jajima, ribi, uljima…

I na kraju imamo ugljene hidrate koji pretežno čine sastav voća, testenina, slatkiša, skrobnog povrća…

Proteini i masti imaju ulogu u izgradnji mišića i nekih ćelija i prosto se koriste za razne funkcije u organizmu uključujći i to da nam daju energiju i kao takvi mogu da se iskoriste ili izbace iz organzima ukoliko smo uneli višak.

Ugljeni hidrati služe da nam daju brzu energiju, međutim sve što ne iskoristimo, svaki uneseni višak ugljenih hidrata ostaje u našem organizmu, taloži se za situacije kada nam je potreban u vidu masnih naslaga. Međutim kako u današnje vreme stalno imamo dovoljno ugljenih hidrata, nataložene naslage ostaju tu i čekaju trenutak kada će nam zatrebati.

Kada malo posmatramo kroz evoluciju, videćemo da naši preci, lovci i sakupljači nisu baš imali stalan dotok ugljenih hidrata – voće su jeli samo u sezoni, a pre poljoprivrede nije bilo žitarica kakve danas poznajemo. Tako da se ishrana svodila na neku vrstu nisko ugljenohidratne djete.

Kada bi se voće pojavilo, oni su razvili instinkt da traže taj šećer, da ga što više jedu, kako bi ga razgrađivali i trošili tokom drugih godišnjih doba.

Taj proces koji nam je priroda dala kroz evoluciju služi da nataložene ugljene hidrate u vidu masti, kosristimo iz sopstvenog organizma kao energiju – taj proces se zove KETOZA.

Suština je vrlo jednostavna – organizam svakoga od nas ima dva načina funkcionisanja :

  1. Metabolizam šećera – pri čemu kao energiju koristimo šećere unesene ishranom.
  2. Metabolizam sopstvenih masti – gde usled smanjenja unosa ugljenih hidrata, počinjemo da koristimo sopstvene masti kao energiju.

Biti na KETO dijeti znači prebaciti se u proces ketoze i aktivno trošiti svoje masne naslage tj. biti u procesu gubitka kilograma.

Biti na LCHF ishrani (low carb high fat) znači smanjiti unos ugljenih hidrata prema svojim potrebama odnosno izbaciti namirnice koje sadrže nepotrebno velike količine ugljenih hidrata i prosto preuzeti jedan prirodnjiji i zdraviji način ishrane, za koji je naše telo predisponirano. Glavna razlika je što tokom LCHF ishrane mi nismo nužno u ketozi, postizanje stanja ketoze nije nam cilj iako povremeno zavisno od periodičnih varijacija, ako dodatno smanjimo unos ugljenih hidrata, možemo ulaziti u periode ketoze.

Ovo je bazična filozofija keto djete i lchf ishrane, međutim moje iskustvo pokazuje da je svako od nas individua za sebe, da ima svoj jedinstven balans koji sam mora da otkrije. Moj plan je da vam u ovom blogu govorim o svojim iskustvima, o sopstvenom putu traganja i pronalaženja balansa, o rezultatima ali i o preprekama na koje možete naići na tom putu. Očekuje vas naravno i pregršt recepata i smernica koje možete primeniti i testirati.

Nadam se da nas čeka jedno zanimljivo druženje koje vodi ka zdravijem životu a zatim i ka izgledu i samopouzdanju za kojim tragamo.

Prvi sledeći korak koji preporučujem je da pogledate spisak dozvoljenih namirnica LINK i zapamtite - ono što nije na spisaku i tablicama NIJE dozvoljeno. Spisak je okvir, dok u tablicama koje se nalaze na sajtu (na gornjem meniju kliknete opciju TABLICE), možete pronaći detaljan spisak konkretnih namirnica sa njihovim nutritivnim vrednostima.

 

Mislim da osim dobre informisanosti, ono što je takođe bitno za uspešno sprovođenje promena  jeste - podrška i inspiracija. Na instagramu i našoj fb grupi razmenjujemo upravo to, tako da nam se slobodno pridružite <3

https://www.facebook.com/groups/178905742771504/

https://www.instagram.com/keto_ishrana/

Takođe preproučujem vam da odgledate i ovaj kratki video u kojem objašnjavam šta je ketoza, u videima na kanalu Keto Ishrana možete pronaći odgovore na veliki broj tema koje vam mogu biti od pomoći na ovom putovanju, istražujte, učite, razvijajte se :)

Ishrana, Keto, LCHF, Osnove, Pocetak, Mrsavljenje, Namirnice, Dijeta, Keto ishrana, Osnove Keto Ishrane, Keto Dijeta

  • Pregleda: 53890

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA