fbpx


Šoping lista za početnike

Ketonci, verovatno znate da je jedan od razloga iz kog se posvećujem našim mrežama i blogu, moja želja da približim keto ishranu ljudima, omogućim lakši početak i podelim informacije koje su i meni značile na samom početku.

Tako sam primetila da je puno vas pogledalo moje videe na temu kupovine i opremljenosti frižidera. Pa sam želela da vam u jednom konkretnom tekstu olakšam, tako što ću dati neke osnovne smernice o tome kako ja pristupam kupovini, posebno kada želim da počnem novi ciklus keto ishrane. Naravno, savet je da pročitate tekst o osnovama keto ishrane kako biste se dobro pripremili i naoružali znanjem za vaš početak. A onda polako krenite i u šoping. :)

Za početak, hajde da utvrdimo na šta je potrebno da se fokusiramo kada je nabavka u pitanju. Naime, dobru keto ishranu započinjemo tako što ćemo se obezbediti osnovnim namirnicama koje su najrasprostranjenije i prve na koje pomislimo kada kažemo "keto". Naravno, reč je o zdravim mastima i proteinima. Dakle, biramo domaći puter, mast, domaću slaninu, čvarke. Ono što je važno, jeste da vodimo računa da proizvodi koje kupujemo nemaju dotat šećer i dekstrozu.

Upravo da bismo izbegli te štetne dodatke - moj najtopliji savet je da birate organske proizvode od, ukoliko je moguće, domaćih i lokalnih proizvođača. Verujte mi, različit efekat ima na organizam meso piletine koja je slobodno gajena i jela zdravu prirodnu hranu, i one koja je tovljena i koja je konzumirala nešto potpuno drugo. Zato je zaista bolje uzeti manje kvalitetnijih namirnica, nego više onih koje nisu tako dobre po nas.

Sada kada znamo osnove, krećemo zajedno u jednu keto kupovinu :)

Jaja

Prva stvar koju ja lično biram i koju smatram osnovom svakog dobrog doručka, a i propriličnog broja recepata u keto ishrani, jesu domaća jaja.

Dakle, ako imate nekog pouzdanog na pijaci ili možete da nabavite od rođaka, kao što ja radim - kupujte domaća jaja koja predstavljaju pravu, hranjivu keto namirnicu. Čak ih možete naručiti i preko interneta. Mali proizvođači su počeli na taj način da se oglašavaju i da šire mogućnost da do domaćih proizvoda dođu i oni kojima to nije tako lako pristupačno.

Meso

Iako mnogi smatraju da je meso osnova keto ishrane, zapravo to i nije. U ketu se fokusiramo na zdrave masti i umereni unos proteina, ali nije svejedno odakle taj protein dolazi. Dakle, ponovo se trudimo da biramo organske, prirodne proizvode.

Meso koje ja najčešće konzumiram je junetina, teletina, piletina, ponekad ćuretina. Retko, ali u specijalnim prilikama jedem i jagnjetinu, kao i svinjsko meso. Odaberite vrste mesa koje vi volite. Savet je da slobodno birate malo masnije komade kako biste lakše izbalansirali unos proteina i masti. Međutim, vodite računa jer se u masti može naći sve i svašta loše. Naime, ukoliko kupujete od neproverenih proizvođača, može se desiti da se u tim masnoćama nalaze hormoni i razni drugi toksini. Zato toliko inisistiram na proverenim, lokalnim, malim proizvođačima. Dakle, krenite od pijace i tu se snabdite zdravim mastima.

Riba

U ribarnici nabavljamo masnije, plave ribe. Dakle losos, skušu, tunu. Od odmaćih varijanti, tu su šaran, smuđ, som. Ponekad i pastrmka. Osim toga razni plodovi moja mogu biti sjajan izbor za keto ishanu, ukoliko vam je tako nešto dostpuno.

Povrće

Kada je reč o nabavci u početku keto ishrane, povrće je važan i neizostavan deo. Počnite prvo od lisnatog povrća, jer ono ima manje ugljenih hidrata. Slobodno kupite iceberg, svežu putericu, matovilac, endiviju. Zatim, polako možete krenuti dalje sa povrćem koje ima nešto više ugljenih hidrata kao što su šparoge, tikvice, karfiol, plavi patlidžan, meni lično neizostavan paradajz, krastavac. Takođe, moj savet pri odabiru povrća je da birate sezonsko. Ne samo da je ukusnije i povoljnije kada ga kupujemo u sezoni, već ima i više nutrijenata jer je prirodno gajeno, te je iz zemlje i prirode uzelo mnogo više.

Kada smo uzeli dovoljnu količinu povrća za naše čorbice, kuvana jela, salate - nastavljamo sa kupovinom :)

Ulje

Na pijaci tražimo i domaće maslinovo ulje. Naravno mnogo je ukusnije i zdravije nego ono koje nije domaće. Međutim, ja nažalost nemam na svojoj pijaci ponudu maslinovog ulja. Tako ga često nabavljam u marketu, jer se i tamo mogu pronaći kvalitetne, organske opcije.

Orašasti plodovi 

Uđite u vašu lokalnu zdravu hranu, gde po povoljnijim cenama kupujemo na meru dozvoljene orašaste plodove. Dakle bademe, lešnike, orahe. Možete uzeti sirove, kao što ja volim, ili pečene ukoliko vam je to ukusnije. Možete eventualno kupiti i puter od kikirikija, samo vodite računa da je u pitanju 100% orašasti plod, gde nema dodatih šećera i aditiva.

Voće

Moj savet je da kada ste na samom početku keto ishrane - ne konzumirate voće, čak ni bobičasto. Naravno, na vama je da odlučite. Imajte na umu da je razlog zašto savetujem da na početku sasvim izbegavate voće, to što nas ono može ometati da se lepo prilagodimo na promenu i ketozu.

Zato preporučujem da kupite limun i avokado, koji najverovatnije morate nabaviti u marketu. To su dozvoljene namirnice kada je voće na keto ishrani u pitanju, a posebno tokom samog početka.

Mlečni proizvodi

Sada svraćamo u lokalnu prodavnicu mlečnih proizvoda. Počinjemo od sireva. Uvek biramo starije, zrelije koji su prošli proces fermentacije i samim tim imaju manje laktoze, i manje šanse da nas izbace iz ketoze.

Naravno, ukoliko vam mlečni proizvodi smetaju, možete početi keto i bez njih. Oni se mogu i kasnije isključiti iz upotrebe ili, ukoliko vam prijaju i volite ih - slobodno konzumirajte.  

Možemo uzeti i domaći puter, kajmak, tvrde sireve kao što su gauda, ementaler, trapist. Oni su odlični za početak, a kasnije možete uvesti i neke malo mekše kao što su kamamber, bri, mascarpone. Keto mlečni proizvod je i pavlaka, kao i slatka pavlaka bez dodatog šećera (idealno domaća, a postoje i neke dobre kupovne opcije). Možemo naaviti i pavlaku za kuvanje, koja takođe nema dodat šećer i aditive.

Kada na pijaci nabavimo sve što nam je potrebno, odlazimo u lokalni market :)

Namirnice iz marketa

U marketima takođe možemo kupiti dosta keto namirnica. Dakle, tu su: kvalitetni, sirevi (ukoliko nismo uspeli da pronađemo domaće opcije), povrće koje želimo da uvrstimo a nema ga na pijaci, konzerve tunjevine ili skuše. Takođe, ovde možemo naći slatku pavlaku i neutralnu pavlaku. Samo, važno je da pazimo za koje varijante se opredeljujemo. Dakle, kada ste u marketu, nalazite se ispred namirnice i pitate se da li je dozvoljena ili ne - u ovom tekstu ćete pronaći odgovore.

Iskreno se nadam da ste u ovom tekstu pronašli potrebne smernice i uvideli veliki značaj odabira prirodnih, celovitih namirnica.

Informišite se, dobro istražite listu dozvoljenih namirnica, nabavite sve što vam je potrebno i odlučno zakoračite u promenu. :)

Družimo se i motivišemo i na Instagramu i Fejsbuku. Vidimo se! :)

 

 

 

Celovite namirnice, Keto nabavka, keto namirnice, šoping lista

  • Pregleda: 22464

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA