fbpx


Mitovi o keto ishrani

Gotovo svaki način ishrane prate razni mitovi i zablude. Tako ni keto nije izuzetak, i često se susrećemo sa pogrešnim shvatanjima koja nas i same mogu navesti da razvijemo pogrešna uverenja ili napravimo neke greške.

Da bismo sprečili da do toga dođe, u ovom tekstu pričamo o nekim mitovima koji se često vezuju za keto, i razrešavamo nedoumice i zablude :)

Mit 1: Ugljeni hidrati su nam neophodni za energiju

Neosporno je da je našem telu potrebna energija kako bi normalno funkcionisalo. Međutim, ta energija ne mora da potiče iz glukoze, tj. iz ugljenih hidrata.

Naime, glukoza koju dobijamo iz ugljenih hidrata se lako razgrađuje i veoma brzo stiže do ćelija. Takođe, ona podiže nivo šećera u krvi, izaziva insulinsku reakciju i veoma brzo se ponovo javlja želja za unosom hrane.

Sa druge strane, kada ograničimo unos ugljenih hidrata, telo prirodno počinje da ulazi u stanje ketoze i da sagoreva masti kako bi stvorilo ketone koje koristi za energiju. Upravo zato je jedna od primarnih benefita kada smo na ketu to što naša potreba za unosom hrane ne zavisi od količine šećera u krvi. Dakle, kada smo u ketozi, telo koristi ketone koji ne izazivaju insulinsku reakciju i obezbeđuju energiju bez remećenja nivoa šećera.

Mit 2: Dijeta sa visokim sadržajem masti izaziva povišeni holesterol

Verovatno ste se i sami već susreli sa uverenjem da ishrana bogata mastima dovodi do zdravstvenih problema, kao što je visoki holesterol.

A to nije nužno, posebno ako pravilno sprovodimo ishranu.

Zapravo, prema istraživanjima, ishrana sa malo ugljenih hidrata i fokusom na odgovarajući unos masti i proteina - može nam pomoći u podizanju nivoa dobrog holesterola i smanjiti nivo lošeg.

Važno je i da razumemo da holesterol sam po sebi nije nešto loše i da ima važne uloge u organizmu. Više o holesterolu i ishrani bogatoj mastima možete pročitati ovde.

Mit 3: Na keto ishrani ne unosimo dovoljno vlakana

Nažalost, postoji i uverenje da ishrana sa malo ugljenih hidrata znači da uopšte ne unosimo ugljene hidrate. A ovo takođe - nije istina.

Naime, vlakna predstavljaju oblik ugljenih hidrata, a dva najznačajnija izvora vlakana potiču iz integralnih žitarica i povrća. S obzirom na to da se na našoj listi dozvoljenih namirnica ne nalaze žitarice, dok povrće jeste dozvoljeno - poželjno je da ga pripremamo i jedemo što češće.

Zapravo, klasična keto ishrana podrazumeva bogat unos zdravog, organskog povrća bogatog vlaknima i vitaminima. Upravo zato stalno naglašavam značaj unosa celovitih namirnica i prirodne hrane. Tako kada smo na ketu i jedemo dovoljne količine povrća kao što su spanać, kelj i brokoli - sigurno ćemo uneti i dovoljno vlakana.  

Mit 4: Keto ishrana uzrokuje nedostatak hranjivih materija

Ovaj mit ima iste korene kao i prethodni. U pitanju je zabluda da keto isključuje ili znatno smanjuje upotrebu biljne hrane. Ovo definitivno nije tačno.

Zapravo, veći deo hranjivih sastojaka koje unosimo kada smo na ketu, potiče baš iz povrća sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, kao i iz organskih izvora proteina i zdravih masti. To nam omogućava da konzumiramo obroke koju su prepuni celovitih namirnica, vitamina i minerala.

Dakle, uravnotežena keto ishrana nam itekako obezbeđuje sve hranjive sastojke koji su nam potrebni.

Mit 5: Ishrana sa malo ugljenih hidrata je izrazito restriktivna

Ako nešto možemo sa zadovoljstvom da opovrgnemo, to je ovaj mit!

Da, tačno je da ograničavamo unos ugljenih hidrata, ali to nikako ne znači da je ovaj tip ishrane izrazito restriktivan. Tako je lista namirnica u kojima uživamo znatno duža od one koju izbegavamo.

Na ketu uživamo u ukusnim i prirodnim namirnicama kao što su jaja, mlečni proizvodi, meso, povrće sa malo ugljenih hidrata, orašastim plodovima, avokadu, bobičastom voću, raznim ukusnim uljima i još mnogo toga.

Ono što je najbolje, jeste da možemo uživati i u slatkišima! Potrebno je samo da ih pripremimo tako da sadrže malo ugljenih hidrata, a puno ukusa ;) Mnogo takvih recepata pronađite ovde.

 

Iako svako ima pravo na svoje mišljenje, kada donosimo važne odluke kao što je odabir načina ishrane, od velikog je značaja da se dobro informišemo i vodimo proverenim podacima. I kao što vidimo, pridržavanje dobro izbalansirane keto ishrane zaista nam može doneti brojne benefite i predstavlja odličan izbor za veliki broj ljudi. Posebno za one koji žele da izgube masnoće ili regulišu nivo šećera u krvi.

Naravno, savet je da pre započinjnaja bilo kakve promene, bez obzira da li je u pitanju keto ili ne, potražite i mišljenje svog lekara. Svaki organizam je jedinstven i važno je da se dobro informišemo i sledimo onaj tip ishrane i način života koji je za nas najbolji. :)

Koje mitovi biste vi voleli da razjasnimo u nekom od narednih tekstova?  

 

Keto ishrana, Keto Dijeta, Mitovi o keto ishrani

  • Pregleda: 6200

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA