fbpx


5 najčešćih grešaka tokom keto dijete/ishrane

Kako keto dijeta postaje sve popularnija, tako imamo sve više različitih informacija na internetu. Ne prođe dan a da mi bar neko od vas ne napiše poruku “ Ali čitao/la sam negde da može...”.

Teško je pronaći pravi odgovor u obilju različitih, često kontradiktornih informacija na internetu, informacije koje ja nudim su one na kojima ja baziram i zasnivam zdravu keto ishranu koju sprovodim godinama, uz redovne lekarske preglede i koja meni daje odlične rezultate. Podržavam vas da istražujete i pronalazite svoj balans, moje želja je da vam ovde prikažem put kojim sam ja stekla svoj. Kada govorimo o keto dijeti, suština jeste u metabolizmu sopstvenih masti tj. u stanju ketoze, a da bi bili u ketozi moramo obratiti pažnju na ove najčešće greške koje umeju da naruše ceo proces.

  1.     Ne brojanje ugljenih hidrata iz povrća

o   Ugljeni hidrat je ugljeni hidrat, bio on poreklom iz povrća, mlečnih proizvoda, orašastih plodova ili bilo koje druge namirnice. Računica je vrlo jednostavna, ako se trudimo da držimo unos uh ispod 20g dnevno, jer nas to sigurno vodi u ketozu, a onda ne računamo uh iz recimo paradajza koji može imati do 4g uh na 100g. Mislim da jasno uviđate problem. Dakle odakle god da dolaze, mi ih brojimo, nije nam najdraža stavka ove dijete, al je svakako ona koja razlikuje uspešnu keto dijetu od ne tako uspešne. Preporučujem da pročitate OVAJ tekst sa osnovnim razjašnjenjima u vezi sa keto računicom. 

  1.     Preteran unos proteina

o   U samom početku keto dijete nije potrebno da previše vodimo računa o ovome, jer već sam smanjen unos ugljenih hidrata ima brojne benefite na naš organizam, uvodi nas u ketozu i pokreće proces mršavljenja. Međutim posle nekog vremena, a posebno kako se bližimo sve više idealnoj kilaži i unos proteina ima svoju ulogu. Ako unosimo značajno više proteina možemo podstaći proces glikoneogeneze, odnosno proizvodnju glukoze (šećera) iz proteina. Ako mislite da unosite više proteina nego što je potrebno i da vas to izbacuje iz ketoze, zapišite šta ste jeli prethodnih dana i sračunajte unos proteina, Ukoliko baš želite da budete sigurni 1-2g proteina po kilogramu telesne težine neće napraviti problem. 

  1.     Nedovoljno unošenje masti

o   Ovde je sad problem druge vrste, u strahu od brojnih informacija koje dobijamo čitavog života, kako su masnoće opasne i uzrok debljanja, često se trudimo da masti svedemo na minimum. I na ovu temu često dobijam poruke “Našla sam ovo sa 0% masti...”. U keto ishrani to nije poenta, za zdravo i optimalno funkcionisanje organizma zdrave masti su prosto neophodne, a tokom dijete imaju za cilj da nam daju energiju, da učine da smo siti, raspoloženi itd. OVAJ tekst o holesterolu i ishrani bogatoj mastima može vam pomoći da rešite nedoumice koje imate po tom pitanju.

  1.     Skriveni ugljeni hidrati

o   Ova greška ume da se potkrade kako u početku, tako i kad smo već iskusni sa keto ishranom. Prvo što bih naglasila ovde su mesne prerađevine – čajne, kobasice, šunke i tako to. Uopšte ne preporučujem ovaj tip namirnica, osim ako zaista ne znate sastav, često kao “začin” sadrže sećer ili dekstrozu koji izbacuju iz ketoze i potstiču napade gladi i potrebe za ugljenim hidratima. Kako bi se zaštitili od ove greške jednostavno neumorno čitajte deklaracije i sadržaje i ne konzumirajte ono za šta ne znate od čega je napravljeno, i šta je dodato. 

  1.     Nedovoljan unos elektrolita

o   Tokom ketoze izbacujemo višak tečnosti iz organizma, a ujedno gubimo i neophodne soli i minerale. Kao posledica ovoga mogu se javiti zamor, glavobolja, i simtomi dobro poznatog “Keto grip-a”. I zato je veoma važno da nadoknađujemo izgubljene minerale – kako kroz ishranu i povrće puno minerala, tako i kroz morsku i himalajsku so, a ja koristim i suplement multivitamina i minerala, naravno tu je i magnezijum koji nam često zapravo najviše treba. Jedan bonus savet koji primenjujem, i koji nije za svačiji ukus, je da ujutru popijete toplu limunada sa prstohvatom morske soli. Ovaj napitak nakon dehidratacije tokom noći bude prilično dobro resorbovan od strane organizma, i samim tim nam omogući jedan dobar početak keto dana.

Još praktičnih saveta možete razmeniti u našoj FB i IG zajednici.

https://www.facebook.com/groups/178905742771504/

https://www.instagram.com/keto_ishrana/

Ako uz keto ishranu praktikujete i povremeni post, odgledajte ovaj kratak video gde objašnjavam šta je sve to što može da prekine post

Keto, LCHF, Keto greške, Dijeta, Promena ishrane, Česta pitanja, Mršavjenje, Greške

  • Pregleda: 234107

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA