fbpx


Suplementi u Keto Ishrani

Na početku ovog teksta važno je naglasiti da je svaki organizam individualan, da ima sebi svojstvene potrebe i šta odgovara jednoj osobi ne mora nužno da odgovara drugoj. Ovde ću sa vama podeliti moje iskustvo u izboru i korišćenju suplemenata, kao i neke savete koje sam naučila tokom svog keto puta.  

Trudim se da suplemente uzimam redovno, bila u ketozi ili ne, međutim to nije uvek slučaj, više sam motivisana da uzimam suplemente kada sam  „u režimu“ i kada pratim svoj poznati ritam. Takođe kada prolazim kroz period keto gripa  telo me samo podseća da je potrebno da unesem suplemente koji će mi omogućiti da ovaj period prilagođavanja prođe lakše.

Godinama sam isprobavala , istraživala i prilagođavala novim potrebama svog tela kombinaciju suplemenata koju sada koristim, zato i naglašavam koliko je suplementacija individualna.

Neke od ovih preparata koristim redovno, neke povremeno, a postoje i suplementi koje tek nameravam da testiram i isprobam.

  1.     Ujutru nakon tople limunade koristim specifičan suplement koji je meni prepisan kao untrašnji tretman za akne, i koji je pokazao sjajne rezultate. Ako imate sindrom policističnih jajnika, predlažem da se informišete o ovom preparatu kod lekara ili farmaceuta. Suplement se zove INFOLIC, sadrži folnu kiselinu i mio-inositol i deluje na uspostavljanje hormonalnog balansa kod žena u reproduktivnoj dobi, delujući na simptome PCOSa i insulinske rezistencije. Dva uzajamno povezana stanja, o svom iskustvu sa insulinskom rezistencijom pisala sam OVDE.
  2.     Nakon doručka obavezno uzimam jedan Centrum multivitamin, a zatim i suplemet koji sadrži kombinaciju hroma i selena. Hrom je suplement koji ima povoljno dejstvo na metabolizam pre svega ugljenih hidrata, pojačavajući senzitivnost na insulin, odnosno umanjujući insulinsku rezistenciju. Stekla sam utisak da kada sam krenula da koristim ovaj suplement periodi nakon punjenja i „skidanje sa šećera“ mnogo lakše prolaze. Napomenula bih i da je hrom je jedan od minerala koji se nalaze u sve manjoj koncentraciji u organizmu kako starimo.
  3.     Povremeno nakon ručka koristim magnezijum sa vitaminom B6, a povremeno kalcijum sa dodatkom vitamina D. U suštini jedan dan uzmem jedan suplement, a naredni dan drugi. Uz ovo često popijem i vitamin C od 500mg, a tokom sezona prehladi i gripa i od 1000mg. Od skoro sam otkrila da postoje razlike u suplementima magnezijuma koji se nalaze na našem tržištu. Prva podela je na magnezijum koji se koristi u formi gela i koji se maže na kožu, ovo je jedan od boljih vidova korišćenja magnezijuma jer se tako ostvaruje poprilično dobra resorpcija. Ako se odlučite za tablete magnezijuma, primetićete da je većina tableta na bazi magnezijum oksida koji se značajno slabije resorbuje, bolja opcija je magnezijum citrat. Iskustvo i istraživanje mi je pokazalo koliko je magnezijum važan pri keto ishrani, pogotovo u periodu adaptacije, grčevi u mišićima nogu su jedan od češćih simptoma nedostatka magnezijuma i meni je suplementacija u vidu tableta i gela brzo rešavala taj problem.
  4.     Tokom dana pijem dosta čajeva, od zelenog ujutru, pa do probavnog (Fitt and Slim) čaja uveče, koji je prevencija od konstapacije. Postoje i različite čajne mešavine koje se mogu koristiti za izbacivanje tečnosti, protiv celulita.. ali će o tome više biti reči u nekom od narednih tekstova. Budite oprezni sa čajevima, jer iako deluju kao najbezazlenija opcija, ironično baš čajevi koji su navodno „za mršavljenje“ umeju u sebi da sadrže šećer koji vas može izbaciti iz ketoze.
  5.     Nakon večere jednom do dva puta nedeljno uzmem jednu tableticu preparata TEN HERBS, koji u sebi sadrži 10 presovanih biljaka i služi kao podsticaj metabolizmu i dijagestivnom traktu. A povremeno uzmem i omega 3 suplement. 
  6.     Od dodatnih suplemenata planiram da isprobam kokosovo i MCT ulje, zatim mineralne dodatke, proizvod za jačanje kose i noktiju kao i l- carnitin pre treninga. O mojim iskustvima sa ovim proizvodima biće više reči u nekom narednom postu.

Kao što možete videti, ne uzimam sve suplemente odjednom, to je zato što neki od ovih elemenata deluju „takmičarski“ u odnosu jednih na druge, organizam jednostavno neće resorbovati sve odjednom. Potrebno je pronaći pravi balans, količine, šeme uzimanja u odnosu na individualno stanje organizma. Trudim se da i dalje učim i istražujem i što više to činim uviđam koliko je kompleksno ovo polje i sigurna sam da bi neko stručniji od mene imao dodatne uvide i ispravke ovog mog plana, ali taj potencijal za usavršavanje je upravo ono što me motiviše da idem dalje.

Koje vi suplemente koristite?

Podelite sa nama u FB GRUPI ili na INSTAGRAMU šta se vama pokazalo kao korisno i kvalitetno.

U ovom videu možete videti moju veliku nabavku suplemenata.

Keto, LCHF, Suplementi, Keto grip, Mrsavljenje, Dijeta, Ketoza, Minerali, Vitamini

  • Pregleda: 48917

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA