fbpx


3 najčešće greške u keto nabavci

Neka od najčešćih pitanja i nedoumica koja se javljaju, kako na grupi, tako i generalno ljudima koji su u početku, pa i onima koji su iskusniji na keto ishrani, vezana su za kupovinu namirnica. Da li je ovo dozvoljeno?, Ako pojedem ovo - da li ću ostati u ketozi? su neke od nedoumica.

I kao odgovor na to, napisala sam jedan vrlo detaljan tekst koji vam je zaista odgovor za svaku pojedinačnu namirnicu. Kada jednom shvatite suštinu ovog teksta, moći ćete vrlo lako da razumete šta je keto namirnica, a šta nije. U ovom tekstu čekaju vas najčešće greške koje pravimo kada idemo u nabavku.

1. Kupovina visoko prerađene hrane

Veoma je moguće da nam, tokom kupovine, u korpu upadnu neke visoko prerađene namirnice. Naime, većina pakovane hrane pripada toj grupi. One često sadrže dodatni šećer i definitivno bi trebalo da ih ne konzumirate i ne kupujete.

Srećom, zapravo je veoma lako da ih izbegnete. Tako kada vidite pakovane šunke, visoko procesuirane sireve, čajne kobasice i tome slične namrnice imajte na umu da su u pitanju proizvodi koji obično sadrže skrivene i dodatne  ugljene hidrate. A to sigurno nije dobar izbor na keto ishrani.

Takođe, vodite računa o mamcima na kutijama kao što su: zdravo , prirodno i sl. Nažalost, mnogi visoko prerađeni proizvodi imaju ove natpise iako se za njih ne može reći da su zaista zdravi i prirodni.

Najlakši način da budete sigurni da ne kupujete visoko prerađenu hranu, jeste da birate hranu sa malo sastojaka. Maslac, sir, kokosovo ulje, maslinovo ulje, kajmak, pavlaka su namirnice koje nabavljamo upakovane, ali obično sadrže samo ključne sastojke. Naravno, uvek birajte prirodne opcije. Tako ćete biti najsigurniji da izbegavate aditive i dodate šećere.

2. Previše ugljenih hidrata u dnevnom unosu

Često nam se dešava da se ugljeni hidrati provuku kroz ishranu, a da ih mi i ne primetimo. Zapravo, nekada samo malo ovoga može poremetiti ketozu. Naime, sve se zbraja i na kraju dana - možda unesemo previše ugljenih hidrata a da toga nismo svesni.

A taj problem počinje upravo u kupovini.

Zato se trudite da kupujete i kuvate povrće koje ima malo ugljenih hidrata. Brokoli, karfiol i tikvice su odlične opcije. Sadrže malo ugljenih hidrata, a mnogo korisnih vitamina i minerala. Takođe, vodite računa pri nabavci bobičastog voća. Svi znamo koliko je teško zaustaviti se na samo 100gr voća. Zato je najbolje da već u kupovini jednostavno nabavite odgovarajuću količinu i tako sprečite eventualno prekoračenje unosa ugljenih hidrata. Isto važi i za orašaste plodove i tamnu čokoladu - veoma je lako da se zanesemo dok ih grickamo.  

3. Čitanje broja ugljenih hidrata, a ne sastava namirnice

Još jedna od grešaka je da ljudi čitaju nutritivnu tablicu i gledaju koliko nešto ima ugljenih hidrata, a ne kakav je sastav tog proizvoda. I onda zaključe Aha ima 1gr ugljenih hidrata - to je super”. Međutim, gotovo sigurno je u pitanju prerađena namirnica koja sadrži šećer. Kao takva nas može izbaciti iz ketoze i zaista napraviti problem. Ovde posebno mislim na suhomesnate proizvode koje sadrže beli šećer ili dekstrozu.

Isto tako postoje neke namirnice koje nemaju toliko ugljenih hidrata, ali deluju na ketozu. Kao što su leblebije, koje nisu dozvoljene na keto ishrani. Tako možemo da pogledamo nutritivnu deklaraciju na humusu i vidimo da sadrži npr. 2 grama ugljenih hidrata na 100 grama proizvoda. I da pomislimo da je taj namaz dobar za keto. Međutim, vrlo često, kada neko zapravo uzme humus - to ga izbaci iz ketoze.

Dakle, umesto fokusa na broj ugljenih hidrata, usmerite pažnju na sastav i držite se liste dozvoljenih keto namirnica.

Kao i uvek, moj savet je da birate celovite namirnice. Ako želite da se posvetite svom zdravlju, izgledu i opštem dobrom stanju, trudite se da kupujete što je više moguće od lokalnih proizvođača, što prirodniju i zdravo gajenu hranu. Važno je da tačno znate šta je vaša namirnica, a ne da čitate kompleksne deklaracije sa hiljadu sastojaka čija imena ne možemo ni pročitati.

Na ovaj način imaćete dobru osnovu, ne samo za keto ishranu, već i generalno dobre brige o sebi.

Namirnice, Keto ishrana, Keto Dijeta, Keto nabavka

  • Pregleda: 5812

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA