fbpx


Insulinska rezistencija i Keto ishrana

Često me pitate da li je Keto pogodan za ljude sa insulinskom rezistencijom? Prema mojim saznanjima i ličnom iskustvu, odgovor je – jasno da. Nadam se da ću do kraja ovog blog posta uspeti da vam na jednostavan način predstavim osnovne pojmove kao što su: insulin i insulinska rezistencija, kao i da pojasnim uticaj Keto ishrane na ovo stanje.

Verujem da većina vas ili ima lično problem insulinske rezistencije ili u bliskoj okolini ima nekoga ko se bori sa ovim problemom koji sve više uzima maha u savremenom svetu. Kako sam se lično borila i izborila sa insulinskom rezistencijom pomoću keto ishrane, želim da svoja saznanja u vezi sa tom temom podelim sa vama i nadam se, motivišem vas da istražite na koji način keto ishrana može da doprinese vama

Šta je insulin i insulinska rezistencija?

Insulin je hormon pankreasa, njegova glavna uloga je da šećer iz krvi prenosi u ćelije i tako im obezbeđuje neophodnu energiju. Kada smo duži vremenski period izloženi visokim dozama šećera, naše ćelije prelaze u odbranu i blokiraju receptore za insulin. Naše ćelije, iako naivno, rešavaju problem onako kako mogu, jer izgleda bolje nego mi znaju da naše telo nije stvoreno za konzumaciju tolikih količina šećera, koje se u današnje vreme nalaze svuda na dohvat ruke. Pri takvom stanju potrebne su sve veće i veće doze insulina kako bi šećer dospeo u ćelije.

Dolazimo do paradoksalne situacije gde je nivo šećera u krvi visok, dok ćelije gladuju, bitno je napomenuti da je insulin zadužen između ostalog i za prenos drugih hranjlivih materija kao što su masti i proteini. I tako se razvija preddijabetično stanje, jer pankreas može da izdrži visoke zahteve za proizvodnjom insulina neko vreme, ali ne zauvek, kada pankreas prestane da proizvodi insulin govorimo o dijabetesu tip1, tada je neophodna insulinska terapija.

Stanja koja su povezana sa insulinskom rezistencijom ili su istom uzrokovana su između ostalog:

  •       Dijabetes
  •       Hipertenzija
  •       Bolesti srca
  •       Oštećenja sitnih krvnih sudova i bolesti uzrokovane istim (čest primer su bolesti oka)
  •       Policististični Ovarijalni Sindrom
  •       Gojaznost
  •       Akne

Da li je keto ishrana pogodna za osobe sa insulinskom rezistencijom?

Kako znamo da je osnova keto ishrane restrikcija unosa ugljenih hidrata, možemo videti da ova ishrana utiče direktno na uzrok nastanka insulinske rezistencije. Naše telo dobija priliku da se oporavi od šokova koje smo mu priređivali, i rezistencija na insulin opada. Pritisak na pankreas da proizvodi velike doze insulina prestaje. Nivo insulina u krvi se svodi na dovoljan nivo, a ćelije dopuštaju insulinu da im obezbedi hranljive materije u pravoj meri. Ovaj mehanizam, između ostalog, dovodi do smanjivanja osećaja gladi, a neizdrživa glad je redovan pratilac insulinske rezistencije, čak i neposredno nakon obroka. Kao što su i uzroci ovog stanja multifaktorski, takvo je i rešenje, ono što je meni u nekoj meri potpomoglo jeste suplementacija hromom, o tome sam više pisala OVDE.

Više puta sam govorila o svom ličnom iskustvu. Od osobe koja je imala medicinski potvrđenu insulinsku rezistenciju, prebacivanjem na Keto način života, insulinska rezistencija i problemi usko vezani za istu - akne i policistični jajnici, nestali su.

Dijagnoza insulinske rezistencije je sve češća i mnogima koji se prvi put susretnu sa njom ona zvuči zastrašujuće, ja sam je shvatila kao gotovo neminovni produkt jednog nezdravog stila života za koji naš organizam nije stvoren. Pokušajte da zamislite rafove prodavnica u koje su išli naši roditelji, to je samo jedna generacija udaljena od nas, da li možete da uočite razliku u poređenju sa supermarketima današnjice? Pritom, uzmimo u obzir sve više nivoe stresa kojima smo izloženi i neadekvatne načine regulisanja istog, kada smo izloženi stresnim situacijama pojačano se luči hormon stresa – kortizol koji dodatno narušava hormonski balans u organizmu i čini nas podložnijim za nastanak IR. Ako uzmemo gore navedeno u obzir biće očigledno da keto ishrana ne može biti flaster kojim ćemo da rešimo problem IR, a onda ćemo moći da se vratimo starim navikama. Ne želim da vas dovodim u takvu zabludu, želja mi je da razumete da je ovo stanje nešto sa čime možete da se izborite, ali je neophodno da ga razumete, da razumete čega je ono posledica i da korak po korak krenete da se krećete u pravcu svog ozdravljenja.

 Ono što je meni najbitnije je to što više ne živim sa stresom nemogućnosti da ovaj zdravstveni problem rešim. Sada znam da po tom pitanju moje zdravlje zavisi od mojih odluka, koje donosim svaki dan kada izaberem zdrav, keto obrok.

Na ovom putu mnogo mi znači podrška i inspiracija koju razmenjujemo u FB GRUPI i na INSTAGRAMU.

Ako želite da vidite primer jednog od mojih omiljenih keto obroka kojim započinjem dan odgledajte ovaj video.

 

 

 

Ishrana, Keto, Insulin, Rezistencija, Dijeta, PCOS, Hormoni, Dijabetes, Hormonalni disbalans

  • Pregleda: 51254

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA