fbpx


6 saveta za ekonomičniju keto ishranu

Postoji mišljenje da je keto ishrana skupa i da se teško pilagođava kućnom budžetu. Ali, istina je sasvim drugačija: keto apsolutno možemo da prilagodimo našim ličnim potrebama i mogućnostima.

U ovom tekstu pričamo o 6 načina kako da naša keto ishrana bude još ekonomičnija.

1. Planirajte obroke

Bilo da smo na ketu ili ne, svima nam se nekada dogodilo da ogladnimo a nemamo spremno jelo ni ideju šta bismo mogli sebi da pripremimo. Često u takvim situacijama posegnemo za nekim nezdravim i ne-keto opcijama koje će nam možda trenutno utoliti glad, ali nam sigurno ne čine uslugu "na duže staze". Uz to, ove brze opcije obično su i skuplje jer su već pripremljene, dodatno prerađene ili nas jednostavno ne zasite dovoljno pa ubrzo ponovo moramo da kupimo i pojedemo nešto.

Kako bismo to izbegli, dobra strategija je da planiramo obroke unapred. Jednostavno, na parčetu papira zapišite šta je to što ćete jesti tokom narednih dana i držite se toga. Tako izbegavamo da se nađemo u situaciji u kojoj smo jako gladni, a nemamo ideju niti bilo šta pripremljeno što je zdravo i korisno za nas.

Naravno, ukoliko iz nekog razloga ne možete da planirate po nekoliko dana unapred, sasvim je u redu da uveče osmislite šta je to što bi vam prijalo i zaista koristilo da pojedete u toku sutrašnjeg dana. Takođe, dobro je i da pripremamo za dan ili dva unapred i tako već imamo gotova jela kada nam je to potrebno. Na taj način štedimo, ali i vodimo računa o ishrani :)

2. Šoping lista

Ako ne idete u kupovinu sa unapred napisanom listom - pravo je vreme da počnete! :)

Naime, kada nemamo jasan spisak šta nam je potrebno da kupimo, mnogo su veće šanse da ćemo kupiti neke proizvode koji nam zapravo nisu potrebni i tako naravno potrošiti više novca i vremena. Zato nam običan papir sa napisanim namirnicama štedi i vreme i novac.

Kako bih vam olakšala - OVDE vas čeka jedna keto šoping lista :)

3. Kupujte povrće u sezoni

Keto nam nudi mnoogo mogućnosti kada je u pitanju organsko sezonsko povrće. Ne samo da je ukusnije već je i povoljnije kada ga kupujemo u sezoni. Isto tako, ima više nutrijenata, jer je prirodno gajeno i zrelo za jelo tokom svoje prirodne sezone.

4. Kupujte celovite, neprerađene namirnice

Prerađena hrana je gotovo uvek skuplja. Uz to nosi sa sobom i mogućnost da nam se "potkradu" brojni neželjeni sastojci i aditivi. Može nam se učiniti da je određeni proizvod keto, a ukoliko malo bolje pogledamo - on zapravo sadrži šećere ili neke druge štetne dodatke. Više o tome pročitajte OVDE.

Zato je uvek bolje da nabavljamo organske, neprerađene i domaće namirnice za koje smo sasvim sigurni u njihov sastav. A uz to ih možemo nabaviti po povoljnijim cenama jer nisu prošle razne prerade i naplate uvoza.

Zapravo, pravilna i zdrava keto ishrana podrazumeva da unosimo upravo celovite namirnice. Dakle, trudimo se da na tanjiru jasno vidimo šta jedemo - da je meso organsko i domaće (ne sadrži industrijske dodatke kao što su velike količine šećera i natrijuma), jaja, riba i povrće da su takođe iz prirodnog, domaćeg uzgoja. Najbolje je da pronađete pouzdanog domaćeg proizvođača na vašoj lokalnoj pijaci, gde je većina cena zaista pristupačnija nego u velikim marketima.

5. Sami pripremajte dodatke jelima

Ovde pre svega mislimo na razne prelive za salate, soseve, namaze, umake. Kada sami pripremamo - ne samo da štedimo novac, već sigurno izbegavamo aditive i šećere.

Evo nekih recepata uz koje se zapitamo zašto smo ikada pomislili da kupimo nešto od toga već spremljeno :) Holandez sos, Domaći paradajz sos, Kremasti avokado namaz.

6. Kuvajte jednostavna jela

Jednostavnost je tajni sastojak svih zdravih, jeftinih jela :)

Zato je dobro da se držimo ovog pravila - da se naš keto obrok sastoji iz puno zdravih masti, umereno proteina i malo ugljenih hidrata; a da to sve dolazi iz pristupačnih celovitih namirnica kao što su sezonsko povrće, meso, jaja i mlečni proizvodi iz prirodnog, domaćeg uzgoja.

Jela koja pripremamo ne moraju da budu zahtevna i teška za pripremu. Čak naprotiv, možemo da pripremamo jednostavna, jeftina jela koja nam pružaju sve neophodne nutrijente, a nežna su prema našem budžetu :)

Evo nekih predloga za pristupačne keto obroke i dezerte: Najjednostavnija keto pileća pašteta, Brza i jednostavna piletina, Najjednostavnija musaka od tikvica, Keto keksići od tri sastojka, Keto sladoled za 5 minuta.

 

Keto nam definitivno ostavlja prostora da prilagodimo našu ishranu tako da izvučemo sve pozitivne efekte, bez pritiska na finansije. Uz korisne informacije i dobru pripremu - zapravo možemo da uštedimo u odnosu na neke druge vidove ishrane :)

Koji savet biste vi dodali na listu?

  • Pregleda: 12393

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA