fbpx


Značaj celovitih namirnica u keto ishrani

 

Mili moji, danas hoću da pričam o jednoj temi za koju smatram da je izuzetno važna, pogotovo sada kada smo na početku novog keto izazova, ili uopšte ako smo na početku našeg keto putovanja. Bilo je dosta polemike u grupi i puno pitanja u dm-u na instagramu o vrsti obroka koja se priprema, zastupljenosti keto slatkiša, projica i slično, u našoj ishrani.

Ono što je meni važno da vam kažem je da se ja hranim vrlo jednostavno i da zdrava keto ishrana podrazumeva pre svega jasne celovite namirnice. Suština je da mi vidimo na našem tanjiru šta jedemo. Dakle da to bude, na primer, brokoli sa maslinovim uljem ili puterom, da to bude meso, riba, jaja, da nama na tanjiru bude vrlo jasno šta mi to konzumiramo. Jer kada pravimo te neke pitice, projice, pice, burgere i slično, gotovo neopaženo ćemo iskonzumirati veću količinu namirnica, imamo manju kontrolu nad unosom ugljenih hidrata i ostalih bitnih nutritijenata koji su nam neophodni, lakše možemo da se prejedemo i slično. Ono što savetujem je da dopustimo sebi da nam se navike promene, jer može da nam se desi da zaista zavolimo tu čistu ishranu. Pogotovo kad nam se iščisti paleta ukusa, više ćemo da cenimo ukuse čistih namirnica.  Verujte mi da je to onda ta promena koja će biti i dugoročna i mnogostruko korisna. Takođe, vrlo je bitno da kada već ulažemo energiju u promenu navika, što je samo po sebi izazovno i ponekad opterećujuće, ne kočimo sebe dodatno komplikovanjem procesa, trošenjem vremena na kuvanje ili traženjem neke posebne namirnice. Spisak dozvoljenih namirnica uvek možete pogledati OVDE.

Poenta ovog procesa je da ne bude centar našeg fokusa, nego da prati nas i naše potrebe, da nam ostavi vremena da se posvetimo sebi, ne tako što ćemo bežati u hranu, već na kvalitetan način koji zaslužujemo. Ovo je ishrana koja ne treba da nam ostavlja osećaj da mi nešto jurimo, već da je to ishrana koja prati nas i naš ritam, služi nama. Prave promene zahtevaju sveobuhvatan pristup, tako da vreme koje bismo potrošili na kuvanje, sada možemo da usmerimo na razmišljanje o sebi, o tome koja je naša životna pozicija i koji su naši ciljevi? O ulozi hrane kao mehanizma odbrane i emocionalnom prejedanju sam pisala OVDE.

Okviran primer mog dnevnog jelovnika je sledeći: ujutru jedem jaja i slaninu, nekada dodam čeri paradajz, nekada krastavac, za ručak jedem neku punomasnu ribu, losos, som, smuđ uz salatu sa maslinovim uljem, a za večeru može neka laganija varijanta na primer avokado salata ili tako nešto. Smatram da je keto praktikovan na ovaj način, odnosno konzumiranjem celovitih namirnica u najvećem broju slučajeva jedna od ključnih karika uspeha. Između ostalog na taj način poboljšaćemo varenje i resorpciju nutritijenata.

Znam da vam ja dajem recepte za slatkiše, projice itd, ali to je jer je prosto suludo da vam dajem recepte za pečenu piletinu i kuvani brokoli. Ja vama ne dajem predloge za recepte uz poruku – e ovako se hranite svaki dan. Delim ove recepte, jer želim da imate mogućnost da u trenucima krize ili u nekim specijalnim prilikama imate zdrav izbor, koji vas neće izbaciti iz ketoze. To svakako ne znači da je to nešto što treba da jedete svaki dan. Razumem da postoje navike da se kuva, da se sprema, ali hajde da menjamo te navike, da ujutru kada ustanemo, poželimo da imamo jasan, celovit doručak, a ne recimo neku palačinku ili recimo neki dezert. Tako da nemojte da zaboravite da se keto ishrana zasniva na nekim ključnim namirnicama, da je najbolje da ih jedemo u što izvornijem obliku. Sve te neke specijalne stvari jedemo u posebnim prilikama ili kada nas uhvati kriza, a nikako kao deo našeg redovnog menija. Na taj način ćemo najviše uraditi za svoje telo, za svoje zdravlje i naravno postićićemo najbolje rezultate.

Ishrana bazirana na celovitim namirnicama je pogotovo dobra u početku promene ishrane i u periodu uhodavanja sa keto računicom LINK.

Ako vam neka namirnica koči proces mršavljenja ili vas izbacuje iz ketoze, što je vrlo individualno i moguće, na primer nekoga sir neće izbacivati nekoga hoće, e onda je ishrana bazirana na celovitim namirnicama odlična jer nam pruža pregled onoga što jedemo. Pa psotepenim izbacivanjem ili uvođenjem određenih namirnicama možemo eksperimentisati i vršiti „proveru“ koje namirnice su problematične za nas lično.

Uostalom, ne morate da mi verujete na reč 😊 Ako ste već neko vreme isprobavali keto, ali niste zadovoljni rezultatima, a skloni ste eksperimentisanju u kuhinji. E sada ovde je bitno biti iskren sa sobom i ne umanjivati svoje navike. Svakako je i keto poslastica bolja od kupovne i to je za pohvalu i ako vama takva postavka sada odgovara, odlično! Samo mi je bitno da imate realna očekivanja od ovog procesa. Ali ako želite bolje rezultate posebno ako primenjujete keto iz zdravstvenih razloga, isprobajte keto baziran na celovitim namirnicama, na neki period koji vama deluje smislen. Vidite kako ćete reagovati. A vreme koje vam ostane slobodno od pripremanja hrane posvetite sebi i stvarima koje vam pružaju zadovoljstvo. Jednostavna avokado salata je dobar i siguran izbor, a evo kako je ja pravim.

 

Keto, Mrsavljenje, Namirnice, Dijeta, Obrok, Ketoza, Zdrava Ishrana, Celovite namirnice

  • Pregleda: 25099

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA