fbpx


Prvi koraci u promeni ishrane

Prvo i najvažnije pitanje glasi zašto želite promenu ishrane i šta sa njom želite da postignete?

Ako je reč o gubitku kilograma, pogledajte post o keto dijeti.

Ako želite da rešite neke zdravstvene tegobe ili prosto hoćete da promenite način na koji se hranite, pogledajte post o LCHF ishrani.

U svakom slučaju, uvek se počinje izbacivanjem određenih namirnica, u zavisnosti od cilja, stanja organizma i individualnih preferencija. Ovo izbacivanje namirnica može biti trajno, privremeno ili periodično. Za koji god put da ste se odlučili, imajte razumevanja da je organizmu potrebno vreme da se prilagodi promenama i uspostavi balans. 

Loše prehrambene navike stvaraju se i praktikuju godinama i često tek nakon pojavljivanja određenih zdravstvenih problema, se upuštamo u proces stvaranja novih navika i pronalaženja našeg balansa. Uzmite u obzir da ono što je na primer za vas predstavljalo izbalansirano stanje sa 20 godina neće biti isto i sa 30 ili 40, potrebe i mogućnosti organizma se menjaju i isto tako i mi moramo pronalaziti načine da svom organizmu izađemo u susret. 

Predstaviću vam osnovnu podelu na dva početna pristupa, čiji je uticaj pre svega na oporavak pankreasa i reprogramiranje metabolizma: 

  1. Keto dijeta – ovu prvu fazu ili ketozu možemo držati minimum dve nedelje ili čak nekoliko meseci ukoliko je cilj gubitak velikog broja kilograma. Postoje i osobe koje su u ovoj ishrani pronašle sopstveni balans.
  2. Zelena kura – ovo je naziv za uvođenje organizma u LCHF ishranu koju je na ove prostore uvela Anita Šupe i predstavila je u svojoj knjizi ,,Istine i laži o ishrani”.

Koji god put da odaberete u zavisnosti od svojih individualnih želja i potreba jedno je sigurno – šećer, testenine, slatkiši, brojne prerađevine i industrijske naminice na koje smo navikli, treba da napuste naš dom, naš jelovnik i naša srca (ovo treće ume biti najteže).

Moj predlog je da prvo reorganizujete vaš frižider, ukoliko ste u mogućnosti, jednostavno odstranite sve što vas može poljuljati, izbacite svu nedozvoljenu hranu i namirnice iz vašeg vidokruga. Ukoliko zbog članova porodice nije moguće da baš sve to nestane iz vašeg frižidera – napravite malu reorganizaciju, izdvojite jednu policu na kojoj će se nalaziti vaša dozvoljena hrana. Na taj način ćete uvek znati gde da gledate kada osetite glad.

Kada počistite frižider i sve fioke sa skrivenim slatkišima i grickalicama, morate da popunite taj prazan prostor željenim i dozvoljenim namirnicama.

Pre toga neophodno je da dobro proučite spisak dozvoljenih namirnica  kao i tablice koje su dostupne na sajtu. Neka vas vodi zlatno pravilo – ako namirnice nema na spisku dozvoljenih namirnica niti u tablicama, koje su još detaljniji spisak, onda ta namirnica nije dozvoljena.

Krenite polako, svojim tempom, uživajte u ovom procesu i budite otvoreni za istraživanja i uspeh će biti neizostavan.

U sledećem videu možete pogledati kako izgleda moje velika keto nabavka, možda dobijete neku ideju sa kojim namirnicama da se opskrbite pre početka keto dijete.

 

LCHF, Keto Dijeta, Promena ishrane, Zelena kura, Priprema, Dozvoljene namirnice

  • Pregleda: 19395

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA