fbpx


Vrste Keto Dijete

Kako keto dijeta postaje sve popularnija, javljaju se nova istraživanja ali i razne varijacije na temu. U ishrani, kao i u životu, suština je upoznati sebe i pronaći svoj specifičan balans. Moja osnovna poruka i jeste ta da na ovom putu upoznate svoje telo, organizam i njegove specifične potrebe.

I zato danas govorimo o nekoliko najpopularnijih vrsta keto dijete, koje su se pokazale kao najefikasnije. Imajte na umu da je ipak najviše istraživanja rađeno za standardnu keto dijetu, kao i da ona pokazuje najbolje rezultate u široj populaciji.

Postoji nekoliko vrsta keto dijete:

  •       Standardna ketogena dijeta (SKD) – nizak unos ugljenih hidrata, umeren unos proteina i visoka količina masnih namirnica, naravno podrazumeva se prevashodno odabir zdravih masti, više o tome kako odabrati zdrave masti možete pročitati OVDE.
  •       Ciklična ketogena dijeta (CKD) – plan ishrane gde se tokom određenih dana povećava unos ugljenih hidrata, kao na primer 5-6 redovnih keto dana praćenih sa 1-2 dana povišenog unosa ugljenih hidrata.
  •       Visoko proteinska – ista kao standardna samo što uključuje više proteina. Odnos je 60% masti, 35% proteini i 5% ugljeni hidrati.
  •       Targetirana ketogena dijeta (TKD) – dozvoljava se povećan unos ugljenih hidrata u periodima kada je fizička aktivnost pojačana, odnosno kada se sprovode intenzivniji treninzi nego uobičajeno. 

Suština je da je svaki organizam individualan i ono što savršeno odgovara jednoj osobi ne mora nužno odgovarati drugoj, to znači da nas različiti putevi mogu voditi do uspeha, više o individualnim keto navikama sam pisala OVDE. Ideja ovog bloga i jeste da vas upozna sa keto i low carb dijetom, kao i mnogim varijacijama koje mogu upravo vama pomoći da dostignete idealnu težinu ali i brojne zravstvene benefite.

Isprobajte različite opcije, upoznajte vaše telo i podelite sa zajednicom šta je idealan balans u ishrani za vas.

Osnovu svih ovih varijacija čini ograničavanje unosa ugljenih hidrata, ovaj koncept ukratko sam objasnila u sledećem videu 

 

Ishrana, Keto, LCHF, Dijeta, Zdrava Ishrana, Vrste dijete, Zdravlje

  • Pregleda: 19519

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA