fbpx


Menopauza i keto ishrana - koji su benefiti

Tokom života prolazimo kroz nekoliko faza i svaka od njih je važna i donosi određene promene. Tako, najčešće u kasnijim 40-im i 50-im godinama, nekada i ranije, žene ulaze u fazu menopauze. I mnogo toga se menja - prestaje menstruacija, dolazi do pada reproduktivnih hormona, može doći do naleta vrućina, pada energije, naglih promena raspoloženja, gojenja...

Naravno, iako to sve može biti neprijatno, menopauza je prirodno stanje do kojeg jednostavno mora doći; a na nama je da se potrudimo da svom telu maksimalno olakšamo i na neke načine umanjimo propratne simptome.

Zato sam istražila da li nam i kako keto ishrana može pomoći. U ovom tekstu pričamo upravo o tome :)

Simptomi menopauze

Gotovo svi simptomi koje možemo osetiti, potiču iz činjenice da tokom menopauze dolazi do promena nivoa hormona koji su odgovorni za regulisanje menstruacije - estrogena i progesterona. Telo se susreće sa nečim novim i može početi da se ponaša nepredvidivo i drugačije nego do sada.

Tako su neki od najčešćih simptoma pojačano znojenje (tokom spavanja i tokom dana), nagle promene raspoloženja, problemi sa spavanjem, slabljenje kose, pad energije, žudnja za hranom, usporavanje metabolizma, insulinska rezistencija, gojenje. I upravo ova poslednja stavka nam često predstavlja poseban dodatni stres, jer se telo na koje smo navikle odjednom ponaša i počinje da izgleda drugačije.

Srećom, postoje načini da pomognemo sebi da lakše prođemo kroz ovu važnu i stresnu prirodnu fazu. Naravno, pravilna ishrana igra jednu od ključnih uloga.

Benefiti keto ishrane tokom menopauze

Keto nam, nezavisno od toga da li smo u menopauzi ili ne, donosi brojne benefite. Ovde ćemo pogledati koji od njih mogu pomoći u našoj borbi sa promenama usled menopauze.

Reguliše nivo insulina

Kao što smo već naveli, menopauza menja nivoe estrogena i progesterona. Međutim, ovo nisu jedini hormoni koji su "na udaru". Pored njih, menja se i lučenje insulina. Ovo može dovesti do smanjene osetljivosti na insulin tj. insulinkse rezistencije. Drugim rečima - umanjuje se sposobnost našeg tela da efikasno koristi insulin tj. raspoređuje šećere u organizmu.

I baš tu dolazimo do prvog benefita keto ishrane :)

Naime, keto podrazumeva da smanjimo unos ugljenih hidrata, a time omogućavamo telu da postigne i održava stabilniji nivo šećera i insulina u krvi. Samim tim umanjujemo rizik od insulinske rezistencije ili možemo smanjiti njene efekte. :) Dodatno o tome možete pročitati OVDE.

Pomaže u kontroli kilograma i gladi

Gojenje u menopauzi se obično pripisuje promenama hormona i usporavanju metabolizma. Takođe, u ovoj fazi može doći do smanjenja visine, što takođe utiče na višak kilograma.

Keto nam ovde pomaže upravo zahvaljujući tome što reguliše nivo insulina. Naime, kada smo na ketu - naše telo nema stalne, iznenadne oscilacije ovog hormona i baš zato nemamo onu ogromnu žudnju za hranom i slatkišima. Više o žudnji za šećerom i kako je sve možemo prevazići možete saznati OVDE.

Dakle, unosimo manje ugljenih hidrata, održavamo uravnoteženi insulin i jednostavno naše telo nema onu neprijatnu konstantnu potrebu da nešto jedemo. Na taj način unosimo manje kalorija, odnosno onoliko koliko nam je zaista potrebno, i izbegavamo gojenje.

Povećava energiju

Umor i pad energije su još neki od simptoma sa kojima se možemo susresti tokom menopauze. I ovo zaista ima opravdanje - čitav način funkcionisanja tela se menja i prirodno je da se osetimo iscrpljeno i umorno. Takođe, smanjenje estrogena dovodi do remećenja nivoa glukoze u krvi. Pa, ukoliko smo navikli da je koristimo kao primarni izvor energije - sasvim je logično da osećamo česte nalete pada energije, do kojih dolazi svaki put kada se i nivo glukoze u krvi poremeti.

Međutim, kada smo na ketu, naše primarno gorivo su ketoni, a ne glukoza. ;)

Dakle, keto ishrana nam omogućava da ne zavisimo od nivoa šećera u krvi i da ne budemo osuđene na milost i nemilost njegovih čestih oscilacija. Tako, kada sagorevamo masti i stvaramo ketone, obezbeđujemo konstantniju, dugotrajniju energiju koja ne zahteva učestalu "dopunu". Samim tim imamo više snage, elana i energije tokom dana.Naše zdravlje, a pogotovo zdravlje žena, predstavlja element koji se dosta menja kroz život i potrebno je da ga u svakoj njegovoj fazi osluškujemo, promatramo i donosimo odluke koje su zaista korisne za nas. Menopauza predstavlja izuzetno važan period, jer sve te promene naravno iscrpljuju i zahtevaju da i mi uvedemo određene promene.

Srećom, postoje načini da sebi olakšamo i neki od njih su pobrojani u ovom tekstu. Naravno, važno je da razumemo da je svaka od nas zaista jedinstvena i da ne postoji rešenje ili pristup koji će svakome odgovarati. Zato je najbolje da se pre uvođenja bilo kakve promene posavetujemo sa svojim lekarom, slušamo svoje telo i postupamo na način koji nama prija, i donosi olakšanje i benefite.

Da li imate neke svoje načine pomoću kojih lakše podnosite ili umanjujete simptome menopauze? Pišite - tu smo jedna za drugu

Keto ishrana, Keto Dijeta, Menopauza, Benefiti keto ishrane

  • Pregleda: 6896

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA