fbpx


Kako lakše prevazići zavisnost (naviku) od šećera?

Pristup za koji se zalaže keto nije oduvek bio široko rasprostranjen i prihvaćen. Zapravo, tokom 50-ih godina, najpopularnie mišljenje u vezi ishrane bilo je da su masti „loše” i zaslužne za gojenje. Vođene ovim stavom, nastale su brojne tzv. „low fat” dijete koje su savetovale što niži unos masti. A kako bi ukus hrane bio nadomešten - dodavale su se velike količine šećera.

Ipak, ono što ove dijete nisu uzele u obzir jeste to da kada unosimo velike količine ugljenih hidrata, dolazi do čestih promena nivoa šećera u krvi. I da organizam tako dolazi u stanje žudnje za šećerom kada god nivo glukoze u krvi opadne. Takođe, na nivo glukoze utiču glikemijski indeks i glikemijsko opterećenje, o čemu više možete pročitati ovde

Takođe, na našu žudnju za slatkim mogu uticati i psihički faktori, kao što su stres i anksioznost.

U ovom tekstu pričamo upravo o tome zašto sve možemo osećati ogromnu želju za unosom šećera i kako da lakše prevaziđemo tu naviku.

Fiziološke navike

Neravnoteža šećera u krvi je jedan od glavnih uzroka žudnje za slatkišima.

Naime, kada god unesemo ugljene hidrate - šećer u krvi poraste i oslobađa se insulin koji ga snižava. Ukoliko često unosimo velike količine šećera i tako aktiviramo insulin, dolazi do naglih promena nivoa šećera u krvi, a time i do neprestane žudnje za šećerom.

Sa druge strane, kada jedemo hranu bogatu mastima i proteinima, a smanjimo unos ugljenih hidrata - nema čestih promena glukoze u krvi, pa je i žudnja za unosom slatkog smanjena.

Ne unošenje dovoljno proteina i masti takođe može izazvati želju za šećerom.

Ako samo umanjimo unos ugljenih hidrata, a ne unosimo dovoljno proteina i masti, možemo dovesti organizam u situaciju da nema dovoljno kalorija za normalan rad. Tada ćemo sasvim sigurno osećati žudnju za slatkim.

Zato je važno da pored fokusa na smanjen unos ugljenih hidrata, vodimo računa i o dovoljnom unosu proteina i masti kako bismo imali dovoljno energije i unosili sve potrebne nutrijente.

Kada smo žedni možemo osećati žudnju za slatkim, i biti potpuno nesvesni da nam je zapravo potrebna voda, a ne šećer.

Da izbegnemo ovu „zamku” dobro je da uvek uz sebe imamo vodu i redovno je pijemo.

Nedovoljan san takođe uzrokuje želju za šećerom. Kada unosimo šećer, zapravo unosimo brzu energiju koju umorno telo može odmah da iskoristi. Naravno, ova energija je kratkororččna i nedugo nakon unosa „nečeg slatkog” ponovo će se javiti žudnja za šećerom.

Dakle, redovan i kvalitetan san tokom noći pored brojnih drugih zdravstvenih prednosti, utiče i na pravilnu regulaciju šećera u krvi i umanjuje želju za slatkim.

„Zavisnost od šećera” je još jedan način da opišemo žudnju za šećerom. Upravo zato što šećer u mozgu aktivira centre za nagrađivanje i zadovoljstvo. Na taj način telo povezuje ogromne količine šećera sa nečim pozitivnim, iako u stvarnosti to nije tako.

Psihičke navike

Kao što smo već naveli, pored fizioloških, na našu želju za šećerom utiču i psihički faktori.

Prema istraživanjima, najviše nam se jede slatko kada smo srećni ili kada želimo da poboljšamo svoje raspoloženje. Tako nam se može desiti da poželimo da „utolimo tugu” u slatkoj hrani. Nažalost, to nam sigurno neće rešiti probleme, čak naprotiv - može nam doneti dodatne.

Umesto posezanja za slatkišima, možemo da se posvetimo aktivnostima koja čine da se osećamo bolje, a ne utiču loše na nas. Šetnja, trening, razgovor, slikanje, boravak u prirodi su samo neke od brojnih opcija. Naravno, svako je različit i najbolje je da pronađemo ono što nama lično najviše pomaže u otpuštanju stresa i umanjuje želju za veštačkim šećerima. Više o temi povezanosti psiholoških faktora i ishrane možete videti ovde

Isto tako, unos šećera je i navika za većinu ljudi. On je sastavni deo gotovo svih industrijski prerađenih namirnica i obično nismo sveni u kojim količinama ga zapravo unosimo. Tako često pravimo greške još tokom nabavke namirnica i tako kreiramo pogodan teren za dodatne žudnje za šećerom.

Sjajna vest je da postoji mnogo keto poslastica koje imaju malo ugljenih hidrata, a sasvim sigurno nam umanjuju želju za slatkim. Keto keksići, keto čizkejk, keto čokoladni sladoled i mnoge druge opcije iz naših Recepata su sjajan način da uživamo u slatkišima bez briga. :)

Važno je da zapamtimo da su povremene želje za slatkim ukusom sasvim normalne i da se, kada smo na keto ishrani, žudnja za šećerom smanjuje. A, ukoliko i kada se pojavi - imamo puno mogućnosti da uživamo u slatkoći na način koji nam neće ugrozti ketozu i doneti neke neželjene posledice. Naravno, bez obzira da li smo na ketu ili ne, primena ovih saveta sigurno će pomoći da umanjimo ili potpuno prevaziđemo žudnju za šećerom :)

Ako su vam ove teme interesantne, pridružite se našoj keto zajednici na Instagramu i Fejsbuku. :)

Keto ishrana, Keto Dijeta, zavisnost od šećera

  • Pregleda: 8581

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA