fbpx


Da li možemo da se ugojimo ako jedemo previše proteina?

Često u okviru keto zajednice vidimo dosta različitih mišljenja kada je u pitanju unos proteina: Da li smo na pravoj keto ishrani ako jedemo ogromne količine mesa? Kako proteini utiču na ketozu? Da li možemo da se ugojimo ako preteramo sa proteinima?

Ovo su zaista važna pitanja. Naime, jedna od osnovnih grešaka u vezi keta, jeste da mnogo ljudi smatra da se keto ishrana svodi na meso i salatu. Međutim, u mnogo tekstova do sada smo utvrdili da to nije suština keto ishrane. Pa o osnovama keto ishrane više možete pročitati OVDE.

Zato ćemo ovde pričati o tome da li možemo jesti previše proteina tj. mesa, i da li to može uticati na ketozu.

Zašto su proteini važni?

Za početak, hajde da pogledamo kakva je uloga proteina u našem organizmu.

Naime, protein je veoma važan makronutrijent. Pruža nam energiju, pomaže u obnavljanju ćelija, formiranju krvnih zrnaca, radu metabolizma. Pored toga, kada unosimo proteine, osećamo se više siti i oni nam zapravo pomažu da bolje sagorevamo masti. Dakle, neophodni su nam i pružaju brojne koristi.

Međutim, i kada je protein u pitanju, važi pravilo da "ni u čemu ne treba preterivati".

Zašto nam previše proteina smeta?

Našem telu je potrebna određena količina proteina kako bi ga koristio za sve svoje uloge u organizmu. Međutim, ako unesemo previše proteina i taj višak se ne upotrebi za njegove primarne funkcije - jedan deo tog proteina će se pretvoriti u glukozu. Taj postupak nazivamo glukoneogeneza. I može nam predstavljati problem kada smo na keto ishrani.

Naime, kada smo u ketozi nivo insulina je smanjen. A kada dođe do glukoneogeneze, stvara se glukoza koja izaziva reakciju insulina i ometa ketozu.

Dakle, previše proteina ometa ulazak u ketozu i njeno održavanje. Samim tim, sabotira koncept keto ishrane i mršavljenje.

Pored ometanja ketoze, previše proteina može uzrokovati i da se osećamo umornije. To se može desiti takođe zbog rasta nivoa insulina, ili zato što neko jednostavno teže prerađuje proteine, pa njegov organizam troši više energije i tako se umara. Takođe, ako preteramo sa unosom proteina može doći i do nadimanja koje je obično isto posledica otežanog varenja proteina.

Još jedna od poteškoća koju prekomerna količina proteina može izazvati je nesanica, jer proteini na izvestan način stimulišu i "razbuđuju" naš organizam.

Koliko proteina je dovoljno kada smo na keto ishrani?

Prava keto ishrana je ishrana u kojoj vodimo računa o keto formuli tj. pravilnom odnosu makronutrijenata. Za razliku od Atkinsonove dijete - Keto Ishrana je visokomasna, niskougljenohidratna ishrana, sa srednjim, umerenim unosom proteina.

Jako je važno da razumemo da keto nije proteinska ni visokoproteinska ishrana. Potrebno je da vodimo računa da samo do 20% kalorija dolazi iz proteina, a ostatak iz masti (75%) i ugljenih hidrata (5%).

Dakle, previše proteina nas zaista može izbaciti iz ketoze i narušiti naš proces. Ovu veoma čestu grešku najsigurnije ćemo izbeći ako se pridržavamo preporučenih vrednosti makronutrijenata i unosimo umerene količine proteina :)

Pridružite se našoj rastućoj zajednici na Instagramu i u FB Grupi.

Mrsavljenje, Keto ishrana, Keto Dijeta, Proteini

  • Pregleda: 9802

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA