fbpx


Koliko može da se smrša na keto ishrani?

Mili moji ketonci, ne prođe jedan dan od kada sam otvorila ovaj blog a da me neko ne pita: “Koliko kilograma ću smršati za nedelju dana/mesec dana?”, “Koliko ću smršati ako uzmem vaš program?”, “Šta mogu da očekujem ako počnem sa keto ishranom?”, ketonci na izazovu mi šalju puno pitanja i svojih rezultata, pitaju me da li je dovoljno to koliko su smršali i slično.. Tako sam odlučila da napišem ovaj blog post jer mislim da svima može koristiti da dobiju odgovore na ovakva pitanja i razumeju kako funkcioniše keto ishrana.

Princip gledanja na dijete “7kg za 7dana” dolazi iz senzacionalističkih internet naslova i dijeta iz novina. Međutim, praksa je pokazala da smo isprobavali razne dijete, pa smo videli da ste vi i vaš prijatelj s kojim ste krenuli na dijetu izgubili različit broj kilograma, zar ne? Svako je imao potpuno drugačije efekte jedne te iste dijete. Realnost koju treba da usvojimo je da nas naslovi iz novina povuku na stranu da pomislimo kako dijeta ima takav efekat, ali, istina je da je zaista svaki organizam za sebe, što znači da ako se vi i ja budemo hranili isto, nećemo imati iste rezultate, nebitno da li smo na keto dijeti, dijeti Ujedinjenih nacija, kupus dijeti ili bilo kojoj drugoj…

Ono što mi je bitno da naglasim je da su vaši rezultati proizvod tempa vašeg organizma, i to je ono što treba da razumete i da poštujete. Nema potrebe da se upoređujete sa drugima jer vas to može demoralisati ili početno motivisati pa vam na dalje praviti probleme..

Suština je da nije bitno o kojoj ishrani/dijeti pričamo, jer dve osobe neće imati iste rezultate. Od mene bi bilo neodgovorno i neiskreno da nekome garantujem koliko kilograma će izgubiti za npr. dve nedelje Zbog toga se ja uvek obratim ljudima sa istom rečenicom - Pratite svoje telo, svaki organizam je za sebe, ne mogu dve osobe imati iste rezultate i ne postoji način da ja znam, niti da vi možete znati kakve rezultate ćete imati pre nego što probate određenu ishranu/dijetu.

Postoje neke smernice koje mogu da vam dam i postoje neke odrednice o kojima ima smisla  pričati u početku.

Kao što sam pričala u prethodnom tekstu, proces ketoze podrazumeva prelazak metabolizma sa metabolizma šećera (glukoze) na metabolizam sagorevanja sopstvenih masti i ugljenih hidrata (detaljnije o tome pročitajte OVDE). Ono što smo takođe pominjali u prethodnim tekstovima jeste da 1g glukoze zadržava oko 2,7g vode, tako da možete da shvatite da onog trenutka kada potrošimo svu glukozu mi sa njom izbacimo i ozbiljan višak tečnosti koji može varirati od osobe do osobe. Ono što je moje iskustvo pokazalo je da u prvoj nedelji - u nedelji izbacivanja vode, ljudi mogu da imaju itekako dramatične rezultate, od čega su najveći bili i do 10kg. Imajte u vidu da je reč o višku vode potencijalno udruženim sa po nekim gubitkom kilograma. U prvoj nedelji keto ishrane se očekuje najveći gubitak, posebno ako pre toga niste bili na ovoj ishrani ili ako je vaš organizam takav da vezuje velike količine vode. Kada izbacimo te velike količine vode (nakon te prve nedelje) mi zapravo prelazimo u ketozu, prođemo keto grip i počinjemo sagorevanje sopstvenih masti.

Ovde dolazi do račvanja puteva, jer postoje osobe kojima sam prelazak u ketozu jako brzo sagoreva masti što se odmah očitava na vagi i obimu, postoje osobe koje imaju WHOOSH EFEKAT - gde vaga ne pokazuje rezultate, ali se promene vide vizuelno i na merenju obima, a postoje i osobe koje zbog svojih ličnih faktora teže postižu rezultate i potrebno im je duže vremena da izgube kilograme koje bi neko drugi sa drugačijim individualnim faktorima izgubio za manje vremena.

Jako je važno da koristite krojački metar tokom keto ishrane, jer kada pratite obime a ne vagu možete imati realniji i bolji uvid u to šta se dešava sa vašim telom i mršavljenjem. 

Zato je moj savet da vagu koristite samo u 1. nedelji, kao motivaciju kada možete da vidite da splašnjavate gubitkom viškova tečnosti. 

Nakon toga morate očekivati da će u nekom trenutku doći do stagnacije, jer telo ne želi promenu, ima tendenciju da održi homeostazu. Stoga je izuzetno bitno da ostanemo istrajni i strpljivi, da dozvolimo da probijemo “tu” granicu tela i da strpljivo nastavimo sa ishranom. Ukoliko se stalno merimo, time možemo sebi da stvorimo tenziju, možemo da se uznemirimo i demotivišemo zbog brojki na vagi, dovedemo se u situaciju da se pitamo se da li sve radimo kako treba, preispitujemo sam odabir ishrane i upravo tada često dolazi i do odustajanja od dijete. I onda se uđe u taj začarani ciklus stalnog gojenja, traženja dijete, opet gojenja.. 

Kroz ovaj tekst sam želela da vam razjasnim da, kada je reč o keto ishrani, budete svesni kroz šta vaše telo prolazi i šta otprilike možete očekivati. Ako bih mogla jedan savet da izdvojim to bi svakako bilo da nije svačiji organizam isti, svako je individua za sebe, i zaista svačiji balans je zaseban. Ako posmatramo osobe na našoj keto grupi, primetićemo one koji jedu keto peciva i keto slatkiše, a primetićemo i osobe koje jedu samo celovite namirnice da bi imali jasne rezultate. Ako se budemo upoređivali sa drugima možemo da se dvedemo do loših rezultata ili loših osećaja, a cela ideja ishrane je bazirana na ideji da razumemo svoje telo. Možda nečiji balans neće biti keto ishrana, ali je najvažnije da mi sebi dozvolimo da osetimo šta je naš balans a šta nije, a ne da gledamo druge i prema njima pravimo odluke za sebe.

 

Dijeta, Keto iskustva, Keto ishrana, Keto Dijeta, keto mrsavljenje, Gubitak kilograma, Vaga, Merenje

  • Pregleda: 33920

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA