fbpx


Šta je ketoza?

Mili moji ketonci, današnji blog post ima samo jedan cilj, a to je da vam na najjednostavniji mogući način razjasni šta je ketoza, kako da uđemo u nju i kako da bez grešaka (koje se prave upravo usled nerazumevanja funkcionisanja ketoze) gubimo kilograme ili održavamo težinu uživajući u celom procesu. Jer upravo onda kada nam  je ovaj koncept kristalno jasan, prave se rezultati. 

Već sam pisala o ovome u tekstu Osnove razumevanja keto ishrane / Keto Izazov ali kako ima puno novih ljudi na blogu smatram da bi moglo svima da koristi da se usmerimo samo na to šta je ketoza i zašto je ona krucijalna za keto ishranu.

Postoje dva načina sagorevanja na kojima naš organizam može da “radi” ne bi li sebi obezbedio potrebnu energiju: metabolizam šećera i metabolizam masti.

  • METABOLIZAM ŠEĆERA - podrazumeva da su u našoj ishrani najzastupljeniji ugljeni hidrati kao osnovni izvor energije. Kod modernog čoveka čiji se način ishrane znatno promenio u poslednjih 50-100 godina (s pojavom industrijske hrane) ovo je najčešći tip metabolizama.
  • METABOLIZAM MASTI - je metabolizam koji nam je evolucija obezbedila. U pitanju je takav metabolizam gde naše telo koristi SOPSTVENE masne naslage kao gorivo. U procesu ketoze telo prelazi na ovaj vid metabolizma. Da bi se uspostavio i održavao metabolizam masti potrebno je da se dnevno unosi do 20g (individualno i više) ukupnih ugljenih hidrata, a u slučajevima kada osoba intenzivno trenira udeo ukupnih UH u ishrani može da bude i nešto veći. S prelaskom na keto ishranu biće potrebno da proveravate nutritivne vrednosti namirnica, pre svega kako bi znali koliko ste ugljenih hidrata uneli, te sam ih sve objedinila u ovoj TABLICI a o samom načinu keto računanja sam pisala OVDE.

KETOZA je vid procesa u organizmu koji podrazumeva sagorevaje sopstvenih masti radi stvaranja energije neophodne za funkcionisanje organizma.

Ketoni su nusprodukati koji nastaju sagorevanjem masti i indikatori su same ketoze. Telo počinje da ih stvara kada unos ugljenih hidrata drastično smanjite. Da li je telo ušlo u proces stvaranja ketona možete jednostavno da testirate uz pomoć trakica za ketozu koje se kupuju u apotekama. Testiranje se vrši kroz urin, a rezultati se očitavaju na trakicama kroz nijanse ljubičaste i roze boje. Više o tome šta mere trakice i kako ih očitavati sam pisala OVDE.

Da bi telo ušlo u ketozu, odnosno prešlo sa režima iskorišćavanja šećera na režim sagorevanja masti potreban je period prve tranzicije, u kom telo sagoreva sve zalihe šećera (tzv. glikogen) koje je pravilo u prethodnom periodu i skladištilo u vidu viškova kojih želimo da se rešimo.  

U procesu ketoze naše ćelije uspostavljaju novi režim rada. Objasniću metaforično, zamislite da ste vašu kuću grejali na drva i odlučili ste da pređete na grejanje na struju. Za to je potrebno da se uradi nova instalacija u kući koja bi podržala grejanje na novi način. Tako je i sa našim ćelijama koje trebaju da uspostave novi pogon za dobijanje energije. Kada govorimo o potpunoj adaptaciji na ovaj metabolizam proces može da traje i do 6 nedelja.  

Za uspešne rezultate bitno je da se ketoza ne prekida, jer unosom i najmanje količine ugljenih hidrata preko dozvoljene mere, režim ketoze se automatski prekida i telo se vraća na metabolizam šećera! Za ponovno vraćanje na metabolizam sopstvenih masti organizam treba ponovo da prođe kroz ceo postupak ulaska u ketozu koji sam iznad opisala. Što nas dovodi do zaključka da se ne isplati uzeti zalogaj više čime bismo mogli premašiti granicu dnevnog unosa UH.

Preporuka je da se nakon 40 dana napravi cheat day ili takozvano punjenje, kada se namerno izbacujemo iz ketoze, a kako i zašto to uraditi pročitajte u OVOM tekstu.

Svačiji balans je drugačiji, u fazi mršavljenja je potrebnije da smo duže u ketozi, u fazi održavanja kilaže možemo i ne moramo biti u ketozi - po svom izboru. Ukoliko vam je nakon čitanja ovog blog posta ostala još nedoumica - A šta kada postignemo željenu kilažu? Bez brige, i o tome sam pisala OVDEsmile

 

Nadam se da sam uspela da vam dam odgovore na sva suštiinska pitanja koja se tiču ketoze i zašto je bitno da se ona ne prekida, ali, ukoliko je ostalo još nekih nedoumica o kojima nisam pisala a bilo bi vam značajno da vam pojasnim, pišite mi ovde ili na moj INSTAGRAM ili na FACEBOOK grupi.

 

Metabolizam, Keto ishrana, Ketoza, Osnove Keto Ishrane, Ugljeni hidrati, Metabolizam masti, Keto trakice, Mršanje

  • Pregleda: 18201

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA