fbpx


Kako ja praktikujem povremeni post, IF, dijetu 8h, šta prekida post...?

Primetila sam u poslednje vreme da se sve više priča o povremenom postu, čak i van keto zajednice, pa sam danas odlučila da malo podelim sa vama moje lično iskustvo na ovu temu. Za početak sve o intermittentu tj. postu što sam do sada pisala možete pogledati na naredna dva linka i mislim da će puno koristiti početnicima a možda i onima koji ga već praktikuju za dodatnu motivaciju i informisanost.

Intermittent fasting - Povremeni “post” i Autofagija – prirodan proces koji podmlađuje telo i zateže kožu
Keto ishrana je izuzetno kompatibilna sa ovim režimom pre svega jer stabilizuje skokove insulina pa se neće desiti da u okviru prozora posta imamo napade gladi i želje za slatkišima. Danas neću pričati generalno o ketu i postu već ću vam prikazati moje lično iskutvo uz obavezno naglašavanje da nešto što prija i odgovara jednoj osobi može da škodi i smeta drugoj, stoga je ključ uvek i u svemu pronaći svoj LIČNI balans.

Moj proces istraživanja posta traje znatno kraće nego istraživanje keto ishrane, sebe u ovoj temi tražim nekih godinu ipo dana unazad, pre svega iz želje da iskusim dodatne benefite o kojima se toliko priča. Moram da priznam da sam prosla jedan prilično trnovit put tog traženja, u početku je delovalo nemoguće, imalo je brojne uspone i padove ali mislim da sam sada pronašla formulu koja meni prija i deluje.

Formula koja odgovara mom metabolizmu i potrebama organizma je 16:8, 4-5x nedeljno. Ovo zapravo znači da 4 ili 5 dana u toku jedne nedelje praktikujem post – vremenski period od 16h u kom konzumiram samo vodu ili biljni čaj (ponekad suplemete) i perod od 8 h kada jedem 3 manja obroka. Ostala 2 ili 3 dana tokom jedne nedelje ne gledam na sat , što često znači da pomerim poslednji obrok za recimo 19h (ili ako idem na neku večeru i kasnije), mada sam otkrila da mi zapravo ne prija da jedem barem 3h pre spavanja, ponekad zbog obaveza i okolnosti pomerim i doručak na ranije. Za praćenje posta možete koristiti aplikaciju fasting tracker ili zero, mada, ako volite hranu kao i ja tačno ćete znati vaše satnice.

Pa kako to izgleda jedan moj uobičajan IF dan?

Ustajem prilično rano, i već oko 7h sam van kreveta, po ustajanju popijem 2 velike čase vode od čega jedna sadrži malo morske soli i vitamin C iz kesice (ne pijem toplu limunadu kada postim). Nakon toga skuvam biljni čaj – najčešće zeleni i polako se spremam za dan (neki naučnici ne preporučuju uopšte kofein, ni iz čaja).

Prvi obrok imam oko 9:30 ili 10h i smatram da je veoma važno sa čime prekidam post pa su moj izbor masti i proteini – najčešće 2 jaja na masti i slanina ili neki punomasni sir. Nakon toga uzmem odabrane suplemente i često popijem neki čaj, najčešće probavni tj. digestivni za lakše varenje.

U zavisnosti od obaveza sledeći obrok je oko 13:30h i uglavnom je nešto od kuvanih recepata sa bloga – dve punjene tikvice, paprike ili sarme.

Poslednji obrok tog dana jedem oko 17:30-18h i najčešće biram salatu i ribu, nekada ponovim i obrok od ručka, i nakon ove večere popijem magnezijum i omega 3 suplement, i to je to, do sledećeg dana pijem samo kamilicu, nanu i biljne mešavine. Naravno, nekada se desi da postim i duže – po 18 ili 20h, ali to je uglavnom stvar okolnosti a ne izbora.

Zašto sam odabrala ovaj tempo posta?

U početku mi je bilo izuzetno teško da postim duže od 12h, međutim, polako sam širila taj prozor i počelo je da mi prija. Kada sam isprobavala OMAD (jedan obrok dnevno) ili post duži od 20h imala sam izuzetno neprijatne simptome glavobolje, nesvestice, itd. pa sam negde shvatila da moj balans ne leži u tome, posebno jer nemam neki višak kilograma koji bih mogla da trošim tokom produženog posta. Imala sam faze kada sam post sprovodila svakodnevno, bez pauza, međutim prateći sopstvene rezultate i čitajući iskustva drugih, došla sam do toga da mi više prija kada povremeno iznenadim telo stalnim dotokom hrane tokom jednog ili dva dana nedeljno. Osim toga, mnogo je fleksibilnije kada znam da povremeno mogu da odem sa prijateljima na večeru bez brige o satnici. Ono što sam naučila sedmogodišnjim praktikovanjem keto dijete jeste to da balans nije fiksna stvar, balans je zapravo proces koji se stalno šteluje i formula koja mi odgovara danas, možda neće biti održiva ni delotvorna za mesec dana – i zato pratim svoje telo, osluškujem njegove potrebe, posmatram kontekst i životne okolnosti i u odnosu na sve to prilagođavam ishranu.

Šta prekida post?

Tema IF, povremenog posta, relativno je nova u naučnoj zajednici i zato mi je izuzetno važno da naglasim da među stručnjacima čija je karijera organizovana oko istraživanja ove teme ne postoji jednoglasna odluka, koncenzus, u vezi toga šta post prekida a šta ne. I zato nemojte da imate puno poverenje u online stučnjake koji često na osnovu jedne ili dve studije iznose svoje mišljenje kao apsolutnu činjenicu. Ukoliko ciljate na pune benefite autofagije možete biti stopostotno sigurni samo sa vodom, dok, ukoliko želite ubrzano mršavljenje možete biti i malo felksibilniji pa ubaciti toplu limunadu ili (ja lično ne bih preporučila) bulletproof napitak. Tako da, pre nego što postavite pitanje šta prekida post, morate sebi postaviti pitanje šta želim da postignem fastingom.

Ketonci, pišite mi vaša pitanja i nedoumice na ovu temu pa ću istražiti i odgovoriti u nekom narednom blog postu. Ukoliko vas zanima Premijum Program možete pogledati detalje na sledećem linku: https://ketoishrana.com/index.php/autofagija

 

 

 

 

 

Mrsavljenje, Dijeta, Povremeni post, Intermittent fasting, keto mrsavljenje, if , intermittend, fasting

  • Pregleda: 38465

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA