fbpx


Keto čips od kelja

Sezona slavlja je gotova, uživali smo u raznim keto i ne keto specijalitetima i sada je vreme da se okrenemo celovitijim obrocima i konkretnim namirnicama. Danas ću sa vama podeliti ovaj jednostavni recept za keto čips od kelja.

Kelj je bogat vitaminima A, C, manganom, hranljivim vlaknima, bakrom, vitaminom B6 i kalijumom. Kelj takođe sadrži i glukozinat i metil cistein sulfokside, iako kao ni ja verovatno nećete zapamtiti nazive ovih sastojaka, zapamtite da su oni vrlo korisni jer aktiviraju enzime za detoksikaciju jetre koji neutrališu potencijalno kancerogene sastojke. Postoji više vrsta kelja, kelj glavičar, sa kojim smo imali najviše prilika da se susretnemo, kelj sa kovrdžavim listovima i kelj lišćar. Za pripremanje ove zdrave grickalice najbolje je koristiti kelj lišćar, ali je njega nešto teže pronaći na našem podneblju.

Sastojci:

 • Kelj;
 • Morska so;
 • Maslinovo ulje;
 • Potencijalni dodaci: susam, parmezan, čili…

Priprema:

 1. Operite listove kelja i odstranite središnji, tvrdi deo;
 2. Iscepkajte listove kelja na manje komade i stavite na pek papir;
 3. Savet za ovaj recept je da koristite maslinovo ulje sa raspršivačem, kako bi ravnomerno naneli ulje na listove kelja i postigli idealnu hrskavost, bočicu sa raspršivačem možete kupiti u skoro svakoj radnji sa plastičnom robom.
 4. Začinite sa ostalim dodacima, prema svojoj inspiraciji;
 5. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok ivice ne postanu braonkaste, za to će biti potrebno desetak minuta, na pola pečenja, možete izmešati kelj, kako bi se ravnomerno ispekao, pred kraj pečenja, možete ostaviti kelj u rerni sa blago otvorenim vratima, još par minuta, kako bi se dodatno sušio i bio još hrskaviji.

Javite mi kako je vama ispao ovaj recept i naravno, pišite mi ako i vi imate ideje za neke zdrave keto grickalice?

Photo by Ana Ječmenica

Keto, Recepti, LCHF, Keto grickalica, Kelj, Keto čips, Keto ishrana, Keto recepti, Zdrava Ishrana

 • Pregleda: 12242

Pratite nas

Pišite nam

 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA