fbpx


9 načina da znate da ste u ketozi

Mili moji, kao što smo pisali prethodnih dana, osnova keto ishrane je proces ketoze odnosno metabolizam sopstvenih masti i svi negde želimo da kao gorivo za funkcionisanje sopstvenog organizma umesto hrane koristimo ketone koji se oslobađaju sagorevanjem sopstvenih masti. Ovde se sad javlja ključno pitanje - Kako da znamo da smo u ketozi? Pokušaću kroz ovaj tekst da vam dam 8 znakova kako možete osetiti da ste u ketozi, pročitajte tekst i oslušnite vaše telo da biste viditeli u kojima od njih se prepoznajete... 

 1. Merenje ketoze trakicama – najdostupniji i najlakši način. U svim bolje snabdevenim apotekama možemo naći trakice koje mere ketone u urinu. Nakon 3., 4. dana od početka keto ishrane može se očekivati da se u urinu otkriju ketoni. Više o samom procesu merenja ketoze trakicama i očitavanju rezultati, možete pročitati OVDE.
 2. Merenje ketoze iz krvi i merenje ketoze iz daha – za ovaj tip merenja su nam neophodni specijalizovani aparati. Ja lično smatram da ovo nije neophodno jer su aparati često skupi, a skupe su i trakice za njih. Međutim, ukoliko želite ozbiljnije da se bavite svojom ketozom i istraživanjem uticaja hrane na vas možete ovakve opremu nabaviti, s tim što je još uvek nema kod nas na tržištu, te se poručivanje vrši iz inostranstva.
 3. Specifičan miris iz usta (zadah) – kod nekih osoba se može javiti kada započinju proces keto ishrane. Kiselkast, slatkas, specifičan miris iz usta koji se ispoljava kroz dah može se javiti kao produkt nastanka ketona. Više o tome pogledajte na mom Youtube
  . Treba naglasiti da je ovaj znak ketoze specifičan samo u početku dok osoba još uvek nije keto adaptirana, tako da se na ovaj znak striktno ne oslanjate ako niste početnik u keto ishrani.
 4. Smanjenje gladi – kada uđete u ketozu primetićete da nemate više napade gladi, niti onaj osećaj da “sada nešto hitno morate da pojedete”, naprotiv, dešavaće se da je od poslednjeg obroka prošlo nekoliko sati a da vi to prosto niste ni primetili.
 5. Keto grip – kao što smo rekli, prelazak na ketozu je prelazak na potpuno novi metabolizam na kojem vaš organizam sada radi, zato većina osoba, pogotovo u početku, iskusi keto grip. O svim razlozima keto gripa, simptomima i kako ga lakše “izneti” detaljno sam pisala OVDE. Sada je važno da vam naglasim da je u pitanju svojevrsna tranzicija kroz koju telo prolazi i koja se može osetiti u simptomima kao što su: vrtoglavica, glavobolja, malaksalost, umor…
 6. Pojačan fokus i pažnja – kako nema skokova i padova insulina koji posledično izazivaju da se osećate čas puni energije čas umorno pa tako u krug, upravo suprotno tome, na keto ishrani vi se osećate da lako možete da se skoncentrišete na vaše aktivnosti sa poboljšanim fokusom i memorijom.
 7. Stabilnija energa - slična situacija kao sa koncentracijom, kako nema skokova i padova insulina koji za sobom povlači skokove i padove energije, tokom ketoze vi ste u stanju optimalne energije tokom celog dana.
 8. Bolji san i manja potreba za snom - sada se već neki od simptoma prepliću i zajednički deluju upotpunjujući sliku benefita keto ishrane. Optimalan nivo energije zajedno sa kvalitetnijim snom i smanjenom potrebom da se duže spava će kao rezultat dati bolje raspoloženje.
 9. Mršavljenje, posebno gubitak tečnosti – kada organizam pređe u ketozu, na vagi možete videti poprilično iznenađujuću brojku. Gubitak viškova vode u tom prvom talasu na keto ishrani nam takođe pokazuje da smo najverovatnije ušli u proces ketoze.

Vrlo lako sami možemo odrediti da li smo u ketozi, kao što napisah možemo da oslušnemo sebe ne bismo li videli da se dobro osećamo, da smo prošli keto grip, da smo manje gladni, da smo stabilne energije da nemamo promene raspoloženja, polako postižemo rezultate koje želimo, sve to je sasvim dovoljno da ne moramo da merimo ketozu i da se takvim testiranjima opterećujemo, sem ukoliko ne ulazimo u ketozu iz zdravstvenih razloga. U tom slučaju, naglašavam da je bitno da uz obavezne preporuke lekara vodimo računa o nekim parametrima koji nam mogu biti bitni za taj apekt.

 

Keto grip, Ketoza, Keto trakice, Mršanje, Merenje, Zadah, Smanjenje gladi, Pojacan fokus, Energija, San

 • Pregleda: 25115

Pratite nas

Pišite nam

 • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA