fbpx


Keto ishrana i problemi sa probavom

Često na grupi možemo videti da se promena ishrane ispoljava na različite načine po varenje, nekima ova promena reguliše varenje, nekima poremeti, neki nemaju nikakvu reakciju. Kako jedan isti tip ishrane može imati različite uticaje na ljude i šta to znači?

Neprestano insistiram na tome da je neophodno razumeti keto ishranu kako bismo je uspešno primenjivali. Jedan od razloga je kako bismo razumeli promene koje se odigravaju u našem organizmu. 

Verovatno do sada već znate da je jedan od osnovnih mehanizama funkcionisanja keto ishrane prebacivanje sa metabolizma šećera na metabolizam masti, ova promena sama po sebi dovoljno je velika i na razne načine utiče na organizam, ali nije jedina koja se odigrava. Brojne promene koje se odigravaju u organizmu u periodu adaptacije i traženja nekog novog, boljeg, održivijeg balansa mogu biti praćene različitim simptomima. Zavisno od naših pređašnjih navika u vezi sa ishranom, fizičkom aktivnošću, zdravstvenim stanjem, specifičnim zdravstvenim problemima, godinama starosti, telesnom težinom... i ovi simptomi se mogu razlikovati. Svi smo mi skup ovih faktora i još mnogo njih nepobrojanih i kada tome pridodamo još jedan faktor – izmenu ishrane, koju nećemo svi isto shvatiti i isto sprovoditi, jasno je da će i simptomi biti različiti.

Najbolji scenario je da ako je neko imao problema sa varenjem, opstipaciju (zatvor) ili dijareju, nakon uvođenja keto ishrane ti simptomi nestanu. Do ovoga može doći jer kod pravilno sprovedene keto ishrane unosimo dovoljno povrća i vlakana koja podstiču pravilno varenje i utiču na zdravi balans mikroorganizama u crevima.

Međutim, kod nekih ljudi dođe do suprotnog scenarija i nakon uvođenja keto ishrane mogu imati problema sa zatvorom ili dijarejom. Do zatvora može doći ako u crevima ne postoji dobar balans mikroorganizama ili ne postoji dovoljno enzima koji mogu da svare povrće. Ako neko nije unosio povrće ranije i odjednom krene da unosi velike količine raznovrsnog povrća, organizam naprosto nije pripremljen za to, neophodno je da se povrće polako uvodi, iskustvom i sistemom pokušaja i promašaja proveravajte koje povrće lakše varite, a koje teže. U početku fokusirajte se na ono lakosvarljivo, npr. zelena salata i malo po malo uvodite ostalo povrće, kako bi se razvili neophodni mikroorganizmi i enzimi za njihovo varenje, to je kao “trening” za digestivni sistem. Postoji i teorija da ako na primer ne možete da varite kelj, prvo pijete sok od kelja, pa tek nakon nekog vremena ceo kelj, međutim sa ovim nemam ličnog iskutva, ali ne verujem da može da škodi.

Još jedan od uzroka lošeg varenja koji se može manifestovati i dijarejom i zatvorom jeste loše funkcionisanje jetre, konkretno proizvodnjom žuči i nedovoljna kiselost želudca. Neophodno je da u želudcu postoji adekvatna PH vrednost koja je kisela, međutim, dugotrajnom neadekvatnom ishranom, sa godinama ili hroničnim unosom lekova, kiselost želudca može biti neadekvatna. Ovo stanje nije pogodna sredina za lučenje žuči, stoga se žuč produkuje i prazni iz žučne kese u nedovoljnoj meri, samim tim je varenje poremećeno. Postoje dva praktična saveta za ovo stanje, a to su povremeni post i jabukovo sirće.

Pri povremenom postu, o kojem više možete pročitati OVDE, mi dopuštamo žuči da se koncentruje u žučnoj kesi i samim tim pri obroku će se izlučiti dovoljna količina koncentrovane žuči da svari unetu hranu. Kada svako malo nešto grickamo, žuč se luči malo po malo i hrana se neadekvatno vari. Žuč je izuzetno bitna i za balans mikroorganizama u crevima, zato je neophodno, ako uočimo da imamo problema sa varenjem da uzmemo u obzir i ovaj faktor.

Jabukovo sirće možete uzimati u formi tableta ili jabukovo sirće razblaženo u čaši vode, jedna do dve kašike, vidite kako vam odgovara i polako povećavajte dozu i preporuka je da se pije kroz slamčicu kako ne bi oštetili zubnu gleđ. Obratite pažnju da li vam prija da pijete rastvor jabukovog sirćeta, ako vam ne prija onda to naprosto nije za vas. Unošenjem jabukovog sirćeta stvaramo povoljnu sredinu u želudcu za lučenje žuči i bolje varenje. Kada PH u želudcu nije dovoljno kisela, gornji sfinkter između želudca i jednjaka se ne zatvara i možemo iskusiti simptome kao što su gorušica, podrigivanje itd. Naravno, ako imate oštećenja sluzokože želudca, gastritis ili čir ovo se ne preporučuje.

Kod zatvora uzrok može biti i jednostavno smanjivanje količine hrane koja se konzumira i bolja iskoristljivost konzumirane hrane, odnosno manja količina otpadnih materija, te je neophodno vreme organizmu da se prilagodi novom rasporedu. 

Neki od mnogih praktičnih saveta koje smo prikupili na grupi podrazumevaju: pojačan unos suplemenata magnezijuma, topla slana limunada sa morskom solju, donat mg, seme lana, čija seme, neki biljni suplementi, čajevi i mnogi drugi.

Dijareja je kod prelaska na keto ishranu uglavnom prolaznog karaktera, kratkog trajanja i dešava se kao nuspojava adaptacije organizma, ako potraje duže od dan, dva ili se pogoršava neophodno je obratiti se lekaru kako bi se isključili drugi uzroci. Glavni saveti za ovo stanje su nadoknada tečnosti i elektrolita kroz keto supice i čorbice i naravno pratite da li vam neke nove namirnice koje uvodite posebno provociraju ovo stanje.

Kao što vidite postoji mnogo uzoroka i stoga mnogo potencijalnih rešenja problema sa varenjem, ponekad nešto što vam je odgovaralo ranije sada više neće. Zato je neophodno da osluškujemo svoj organizam i da se informišemo. Ovaj tekst nije zamišljen kao definitivni odgovor na probleme, nego kao pregled osnovnih mogućih uzroka i rešenja, a pre svega da vam pruži uvid u specifičnosti svakog od nas. Uglavnom, problemi sa varenjem su prolaznog karaktera i proizvod prilagođavanja promeni, ako su ovi simptomi uporni, neophodno je da se konsultujete sa lekarom kako biste isključili neke druge uzroke.

 

 

Keto, Dijeta, Keto ishrana, Probava

  • Pregleda: 24429

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA