fbpx


LCHF ishrana

Danas želim da pričam sa vama o temi koja mi je lično veoma važna. Reč je o lchf ishrani. Pre nego što pređem na temu, hoću da podelim sa vama moju priču. Moja borba sa kilogramima je počela još od ranog puberteta.

Uvek sam bila hedonista pa je hrana bila jedan od lakših načina za uživanje, ali moj metabolizam je takav kakav je i sve se to brzo lepilo za mene. Sećam se kako sam bila nesigurna u nekim periodima života i kako sam stalno pokušavala da prikrijem taj višak kilograma. Situacija je eskalirala kada sam se sa 17. godina vratila iz Amerike, prestonice brze i kalorične hrane. Na 18. rođendanu sam donela odluku da ću da se izborim, da ću da pobedim i ovaj problem. I tu počinje moje istraživanje dijeta, treninga, zdravih i nezdravih, izgladnjujućih i mučiteljskih. Jasno se sećam dana kada sam otkrila ,,low carb” ishranu, kada sam shvatila da mogu da gubim kilograme, da se osećam dobro i da ne budem gladna, da ne ugrožavam svoj organizam. To je svakako trenutak koji je u velikoj meri promenio moj život.

Kao i u svemu u ,,low carbu” je važno pronaći balans, istražiti i isprobati, ali sada posle toliko godina mogu da kažem da sam taj balans pronašla i zato želim da podelim svoje iskustvo sa vama i da uvrstim ,,low carb” kao jednu važnu temu na ovom blogu.

Dakle LCHF je skraćenica od low carb high fat što u prevodu znači nisko ugljenohidratna, visoko masna ishrana. Verujem da kad čujete ovo masna odmah pomislite da je reč o nečem nezdravom. Medjutim… Neću vas puno zamarati o medicinskoj strani ove priče, ali ću vam samo reći da smo mi ,,programirani” da iskoristimo ili izbacimo sve masti i proteine koje unesemo u organizam dok višak ugljenih hidrata prelazi u dobro nam poznate masne naslage – koje su kao što znamo poprilično nezdrave u prekomernim količinama. Piramida ishrane sa kojom smo rasli se pokazala kao nezdrava i vreme je da je obrnemo naopačke.

Suština ,,low carba” je sledeća – postoje namirnice koje možemo da jedemo skoro neograničeno a to su: meso, riba, jaja. Postoje namirnice koje jedemo poprilčno a to su: salata, bela i zelena povrća, zatim neskrobna povrća kao što su: paradajz, patlidžan, šparoge i sl. Zatim, sledeće što jedemo su sirevi – edami, gaude, ementaleri… I na kraju vrlo ograničeno jedemo orašasto voće: bademe, lešnike, indijski orah. Voće se uključuje onda kada smo zadovoljni postignutom kilažom.

Kao što možete da vidite ovde nema tradicionalnih slatkiša i testa ali postoji puno zdravijih zamena i recepata koje ću svakako deliti sa vama. Nema ograničenja u količini, vremenu i vremenskim razmacima.
Ono što je meni važno je da nikada nisam gladna, da sam zdrava, da se dobro osećam i da dijeta ne diktira moj tempo života, već je potpuno prilagođena mojim navikama.

Kako ova ishrana čini da se osecam posebno?
Pruža mi način da budem sita i zadovoljna hranom koju jedem, da povremeno sebi dozvolim lude ,,cheet dane”, doprinosi da budem zdrava i da se generalno osećam dobro u svojoj koži.
I zato pozivam sve vas koji hoće da izgube kilograme, da budu zdravi, siti i srećni, da mi se pridružite na ovom putovanju.

 

Ishrana, LCHF, Djeta

  • Pregleda: 1801

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA