fbpx


Istina o Keto ishrani - Zašto neki ljudi imaju sjajne rezultate, a neki probleme??

Mili moji ketonci, danas ću sa vama da podelim moje dugogodišnje iskustvo i mišljenje, zasnovano na tome što sam preko 7 godina na keto ishrani, ali i na dve godine u kojima vodim veliku  grupu, blog, profil i detaljno posmatram keto zajednicu. Danas ću da vam objasnim nešto što je pre svega logično ali prilično nepopularno i stoga nedovoljno pominjano u našoj zajednici. Od kad sam deo “keto javne scene” imala sam prilike da vidim zaista svašta, puno fenomenalnih rezultata, zdravstvenih promena, fizičkih (a i psihičkih) transformacija… ali i povišen holesterol, sporo ili nikakvo gubljenje masti, obećavajuće influensere koji su birsali naloge preko noći.

 

Razmišljala sam o tome odakle dolaze tolike razlike i šta je ono što je pre svega meni pomoglo da živim ovaj način života, da održavam svoju kilažu a naročito da poboljšam svoje zdravlje. Odgovor je jednostavan i ni malo popularan - celovite namirnice. Najveći deo moje ishrane čine jednostavne namirnice, što manje izmenjene u odnosu na njihovo originalno stanje. Na narednim linkovima možete videti kako se ja zapravo hranim:

https://ketoishrana.com/index.php/preporuke/147-sta-jedem-na-keto-ishranui-u-jednom-danu?highlight=WyJocmFuaW0iXQ==

https://ketoishrana.com/index.php/ishrana/160-kako-ja-praktikujem-povremeni-post-if-dijetu-8h-sta-prekida-post?highlight=WyJwb3ZyZW1lbmkiLCJwb3N0IiwicG92cmVtZW5pIHBvc3QiXQ==

Ukratko, suština je u tome da moj obrok čine maksimalno 3-4 jasne namirnice, bez šest nivoa, slojeva, priprema i kombinacija. Kada jedem punjenu tikvicu tu je tikvica, meso i paradajz i to je to, a ne sloj tikvice, sloj sireva, sloj mesa, sloj luka, pa jaja itd.. Na taj način omogućavam mom organizmu da lepo sve resorbuje i svari bez da mučim digestivni sistem sa izuzetno ukusnim, ali  teškim kombinacijama. Osim toga, kod celovitih namirnica imamo mnogo bolju kontrolu nad time koliko smo čega pojeli, dok kad se sve to stopi u ukusnu masu, vrlo lako izgubimo računicu.

Iako imam blog na kom se trudim da kačim korisne recepte, radim to sa idejom da vam dam određenu količinu zamena za krizne situacije, ali i jednostavnih recepata koji su dobri za redovnu upotrebu. Lično za tolike godine keto ishrane, ja sam možda 4-5 puta pravila keto hleb, nikada nisam pravila torte, kolače. Nikada nisam pravila zamene za peciva, pite, perece, krofne… Zapravo kroz pravljenje recepata za blog dobila sam i iskustvo gojenja na keto ishrani, o čemu možete pročitati ovde: https://ketoishrana.com/index.php/ishrana/119-kako-sam-se-ugojila-na-keto-ishrani

Ja razumem da je u periodu tranzicije korisno da imamo neku zamenu za jela na koja smo navikli, ali nikako nije uputno da ih redovno koristimo u ishrani. Ukoliko se vaš keto dan sastoji od keto hleba sa namazima i pršutama za doručak, komplkovanim višeslojnim jelima za ručak, teškim punomasnim dezertima za užinu i jakim obrocima za večeru - iskreno verujem da možete naškoditi svom organizmu. Sva istraživanja koja govore o benefitima masti za naš organizam ne podrazmevaju prekomerne unose - ne zaboravite i lek postaje otrov u prevelikim količinama.

Keto ishrana ima svoje principe - i samo takva keto ishrana je istražena i preporučivana od strane eminentnih stručnjaka; Razni internet i blog oblici - iako mogu dovesti do stanja ketoze, pa i do gubljenja kilograma - nisu dovoljno ispitani u pogledu efekata na naš organizam, a posebno na holesterol, hormone itd. Ukoliko se odlučite za ovu promenu, pre svega morate razumeti suštinu i mehanizam delovanja, a zatim i upregnuti svoju volju da tu promenu i sprovedete u delo. Sa keto burekom, španskom pitom, keto japanskim vetrom i lazanjama mi nismo napravili suštinsku promenu u načinu na koji razmišljamo o hrani već samo u konfiguraciji namirnica koje čine obroke na koje smo navikli. 

Kad sam kreirala ovaj keto komad neba na internetu, namera je bila isključivo da delim svoja iskustva, ideje i recepte koji mogu drugima pomoći, međutim s velikim interesovanjem otvorio se i veliki broj pitanja i zahteva - kao odgovor na to ja sam kreirala program Kompletne Keto Transformacije, ali ne sa idejom da dobijete plan ishrane koji ćete slepo pratiti i da to bude to, već da i kroz taj plan i kroz čitav program steknete ta suštinska znanja o tome šta je osnovna, zdrava keto ishrana nasuprot brojnim internet verzijama. Više o programu: https://ketoishrana.com/index.php/izmenite-ishranu-vas-keto-savetnik  (tokom aprila uz kod PROMENA30 imate 30% popusta).

I za kraj ću vas sve podsetiti na stanovište koje zastupam od samog početka ove priče a to je da je zaista svaki organizam sa sebe, svako telo ima svoj ritam,toliko smo različiti da bi bilo suludo očekivati da je jedan način primenjiv na svakoga. Ja sam svoj balans našla u keto ishrani, ali to ne znači da je to nužno i vaš balans .. Zato završavam sa onim što pričam već godinama - slušajte svoje telo i poruke vlastitog organizma jer samo tu leže odgovori koji su za vas lično istina.

Budite dobro i brinite o sebi, to niko ne može da uradi umesto vas a upravo tu leži ključ zdravlja i dobrostanja.

 

Osnove, Dijeta, Keto ishrana, Osnove Keto Ishrane, Keto Dijeta, Zdrava Ishrana, Mršavjenje, keto mrsavljenje

  • Pregleda: 39007

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA