fbpx


Dijeta, ishrana i praznici

Dragi moji, došlo je to doba godine kada je jedno od neizostavnih pitanja  - Šta planiraš za Novu godinu? Ovo je odlično pitanje kada se nalazite na putu unapređivanja svoje ishrane. Praznici su uslovljeni raznim kulturološkim i ličnim tradicijama, ono što je zajedničko nezavisno od kulture, države, porodice, jeste hrana – kao faktor povezivanja.

Teško možemo zamisliti praznična okupljanja bez naših omiljenih jela. Scena praznične trpeze i dragih lica, nosi sa sobom mnogo više od analize nutritivnih sastojaka u Novogodišnjoj sarmi, tu su godine i godine dragih uspomena i osećaj povezanosti.

Sada je pravi trenutak da sagledamo naše obrasce ponašanja iz prošlosti i napravimo plan za naredni period. Bilo da ste u prethodnom periodu vodili računa o ishrani i zadovoljni ste rezultatima, ili planirate baš nakon praznika da krenete na taj put, sigurno vam je primamljiva ideja blago rečeno „opuštanja“ za praznike. Ovo naravno, nije nužno loša ideja, ali bitno je da se isplaniramo i razvijemo određenu kontrolu, upravo to će nam dati potrebnu snagu da nastavimo u pravom smeru u budućnosti.

Tokom praznika možemo rešiti da ostanemo na keto ishrani. Ovo je odluka koju uglavnom donose osobe koje su duži vremenski period na KI, apsolutno su adaptirani i ne osećaju potrebu da nadoknade „propušteno“. Ovi veterani, mogu svoj cilj učiniti ostvarivijim, tako što će na primer planirati da ponesu svoj dezert na porodično okupljanje, ili će imati spreman odgovor na brojna nutkanja, za koja znamo da su neizostavna.

Ako planirate da tokom praznika ne budete na keto ishrani, uzmite u obzir da vam veće doze šećera neće „leći“ kao nekada. I da je najbolje napraviti lakši prelaz, i ne preterivati sa količinama slatkiša i testa. Tu na scenu dolazi planiranje. Dogovorite se sa sobom koji su to dani, kada planirate da jedete ne-keto hranu, da li ćete sebi dozvoliti jedan takav obrok za Novu godinu i jedan za Božić, ili ćete imati opušteniji pristup, zavisi od vas, ali kakav god dogovor da napravite sa sobom, držite ga se. Uzmite u obzir da ovde ne postoji tačan odgovor, ne postoji prava mera, postoji vaš dogovor sa sobom. Hrane ćete pojesti više ili manje, biće vam muka više ili manje, sve će to proći, ali poštovanje svog dogovora je ono što na duže staze daje rezultate.

Kako da se lakše izborite sa pritiskom praznične trpeze:

  1. Fokusirajte se na trenutak, na ljude sa kojima provodite vreme, na razgovor u kojem učestvujete, i naravno na to kako se osećate, budite prisutni.
  2. Napravite plan, ali ne budite nerealno strogi, ovo je jako izazovno. Ništa se ne lomi tih par dana, napravite plan takvim, da želite da ga ispoštujete, da ide u vašu korist.
  3. Osvestite krivicu. Ako skrenete sa staze, nemojte da mučite sebe krivicom, osvestite šta ste uradili, a da to niste hteli. Uzmite to kao putokaz ka onome što želite, to je jedina svrha krivice u tom momentu i dopustite sebi da potom otpustite krivicu. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi posustanu u dijeti, su nerealna očekivanja, „greška“ i krivica kojom opsedamo sebe i onda taj neizdrživi osećaj rešavamo, pogodite čime? Hranom.
  4. Budite fizički aktivni. Ako ćete povećavati unos ugljenih hidrata i hrane generalno, osećaćete se bolje ako to budete ispratili i fizičkom aktivnošću, makar to bila samo šetnja.

Što se mog plana za ishranu tokom praznika tiče - biću na izazovu do 30.12., tokom dana 31.12. ću postepeno uvoditi birane ugljene hidrate, odnosno one iz orašastih plodova (indijski orah npr.), grčkog jogurta itd. Kako bih se tokom novogodišnje večere opustila, ali s tim na umu da moje telo više ne podnosi ugljene hidrate kao nekada. Prvog novogodišnjeg dana ću probati neke od tradicionalnih jela koja se spremaju u mojoj porodici, ali ne sa "moram ih imati sve" stavom :) Do Božića ću biti na LCHF-u, ne nužno sa ulaskom u ketozu, kako bih za Božić opet uživala u prazničnom obroku. Nakon toga vraćam se Keto ishrani i zajedno ulećemo u naredni Keto izazov, o kojem će uskoro biti više informacija. Uživajte u narednom periodu i planirajte šta ćete (jesti) za Novu. :)

Photo by Ana Ječmenica

 

Ishrana, Keto, Nova Godina

  • Pregleda: 5276

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA