fbpx


Moje iskustvo u izlečenju akni

Mili moji, danas želim da vam pričam o jednoj temi koja mi je jako bitna, o kojoj mi je i teško da pričam, ali mislim da je bitno da podelim iskustvo kroz koje sam prošla. Ovo će biti malo ličniji blog post nego što ste od mene navikli.

Kao što znate, ja sam eksperimentisala tokom života sa raznim dijetama, mnogo sam oscilirala u kilaži i to je definitivno ostavilo posledice po moj organizam, pričala sam vam o mom problemu sa insulinskom rezistencijom, koja je usko povezana sa aknama. U mom slučaju akne je okinuo jedan izlet van keto ishrane, izlet sa idejom brzih rezultata pred meni važan događaj, a one kada se jednom pojave, čak i kada korigujemo ishranu, često ostaju u vidu ožiljaka i određenih promena, još ako mi to čačkamo i diramo, to postane ozbiljan problem. Tako da, pre svega želim da podelim sa vama kako sam rešila ovaj problem.

Kada sam bila mala svi su mi govorili da imam lice kao alabaster, do dana današnjeg nisam saznala šta je tačno alabaster (guglala sam i izgleda da je neki kamen), ali znam da je imati čisto i lepo lice bilo deo mog identiteta. Čak ni u pubertetu, nisam imala problema sa bubuljicama, već sam bila ponosna na blistavu kožu.

Zbog svih tih oscilacija koje sam pominjala, oko 25. godine počele su negativne promene da se ispoljavaju na mom licu, u početku to su bile dve-tri- bubuljice, koje su bile aktivne, crvene i ja sam ih naravno čačkala. Isprobavala sam razna kozmetička sredstva, skupa, jeftina, narodne lekove, prirodnu kozmetiku, međutim problem je rastao. Bila sam izuzetno nesigurna u vezi sa tim delom mog identiteta, u jednom trenutku moja koža je izgledala za mene stvarno strašno i tada sam koristila ogromne količine pudera da to zamaskiram. Žao mi je što nemam sliku iz tog perioda da vam pokažem kako je to izgledalo. Verujem, svi koji su imali taj problem, ili imaju, će razumeti, skrivala sam se od kamere, od sebe, od ogledala,jednostavno nisam želela da se suočim sa tim.

Velike količine pudera činile su situaciju još gorom, ali to je bio jedini način da se suočim sa svetom i da nekako mislim da se to ne vidi. Međutim videlo se, a sunce je postalo moj najveći neprijatelj, imala sam utisak da kada se našminkam, prebacim kosu preko lica i kada padne mrak, to se nekako i ne vidi, ali kada izađem u toku dana osećala sam se jako loše. Onda sam shvatila da ne vredi više da pokušavam sa kozmetičkim preparatima i rešila sam da probam da potražim pomoć stručnjaka, i to ne jednog.

Moje putovanje je trajalo dosta dugo, krenula sam sa kozmetičarima, od nekih sam izlazila u suzama i u ranama, potom sam pomoć potražila kod lekara, od čega su neki nudili tablete koje su toliko jake da dve godine nakon uzimanja ne sme da se ostane u drugom stanju. Nisam želela da tako nešto uradim svom organizmu i nije mi zvučalo ni dobro ni zdravo. I stalno sam pokušavala da nađem neki bezbedan način, isprobavala sam razne tretmane, pilinge, puno svega, to je išlo do te granice da je nakon jednog veoma invazivnog tretmana drugarica rekla: “Boko plašim se da ću jednom doći i ti nećeš više imati lice.“ Tada sam shvatila koliko sebe ugrožavam tim raznim idejama koje očigledno ne dovode do rešenja.

Ono na čemu sam najviše zahvalna i ono što želim da podelim sa vama je trenutak kada sam ušla u rešavanje svog problema. Moja mama je otkrila da se u Beogradu otvorila jedna klinika u Krunskoj,  gde dolazi par puta mesečno doktorka iz Crne gore, koja je vodeći stručnjak za akne u regionu. Klinika Dekoll se praktično nije ni otvorila, ja sam već imala zakazan termin. Otišla sam prvi put kod doktorke Vanje Banićević tog marta po otvaranju, ona me je pogledala – imala sam utisak da mi čita sudbinu sa lica. Rekla mi je kakva sam osoba, koliko radim, koliko se trudim, bilo je jasno čega su sve posledica te moje akne. Kada sam govorila o načima na koje sam se borila do sada, imala sam utisak da je šokirana. Dr. Vanja mi je rekla da je to problem koji se rešava, na dokazan i lak način, i da sledeći put kada dođem kod nje imaću potpuno drugačije lice.

Izuzetno mi je značilo što sam prepoznala posvećenost kod doktorke i razumevanje značaja ishrane za moje stanje, potvrdila mi je da ishrana sa niskim sadržajem ugljenih hidrata pogoduje mom stanju insulinske rezistencije i samim tim utiče povoljno na moje hormone i moju kožu, sprečavajući da nove akne nastanu. Ona mi je zapravo i prepisala suplement Infolic o kome sam vam već više puta pričala i pisala.

Takođe, rekla mi je da ne moram da pijem nikakve lekove niti da radim bilo kakve bolne procedure i tretmane, objasnila mi je da postoji prilagođena, prirodna kozmetika napravljena tako da ne moram da se skrivam od sunca, koju koristim onako kako je prepisano i da će to rešiti moj problem. Sećam se sa kojim poverenjem sam izašla iz ordinacije, sa negom koja je prirodna i prilagođena mojim aknama. Tada mi je doktorka prepisala gel za umivanje, losion za akne, dnevnu i noćnu kremu i neku specijalnu akne tinkturu koja ima za cilj da reši upalni proces čim on nastane. Vrlo brzo sam se osećala bolje, imala sam utisak da se u tim teglicama zaista nalazi nešto što je prirodno i čisto, što ne sadrži nikakve veštačke sastojke i da je nešto što moje lice vrlo lepo prihvata. Takođe mi je preporučila da s vremena na vreme odradim piling voćnim kiselinama i da ću na taj način ubrzati i olakšati proces, ja sam tada uradila dva ta pilinga u razmaku od mesec do dva, ali već nakon prvog moje lice je krenulo da liči ponovo na taj alabaster, šta god to bilo.

Mislim da je manje od mesec dana prošlo od dana kada sam prvi put čula za Dekoll kliniku i dr. Vanju, a moje lice je bilo izlečeno. Ono što je sjajno je što na klinici imaju procedure i za rešavanje problema ožiljaka od akni, svih dubokih tragova za koje nekada mislimo da će uvek biti tu kao podsetnik. Od otvaranja pa do dana današnjeg, ja sam postala njihov najverniji klijent i pacijent, s tim što već dugo ne odlazim sa problemom akni, već sada biram tretmane koji čine da moja koža zablista a da svi tragovi te ružne prošlosti nestanu sa mog lica. Sada mogu napokon da kažem da izgledam onako kako sam želela, ali to nije više samo stvar izgleda. Akne su ugrozile moj identitet, ugrozile su način na koji pristupam ljudima, ugrozile su moje samopouzdanje, ograničile su me na jedan način. Ako me pratite na društvenim mrežama, sigurno znate koliko volim da se šminkam i eksperimentišem sa šminkom i drago mi je da sada ponovo imam čisto platno po kojem mogu da izražavam svoju kreativnost.

Ono što za kraj želim da poručim svima koji se suočavaju sa ovim problemom, da nema odustajanja, da svako zaista može da nađe svoje rešenje ako ostane uporan uprkos raznim iskustvima.

Osim toga želim da svima kojima treba omogućim kontakt sa doktorkom koja je mene spasila pa ću vam ostaviti linkove za instagram profile na kojima je možete naći u Budvi i u Beogradu.

https://www.instagram.com/drvanja/ - Medical Centar Budva

https://www.instagram.com/dekollclinic/ - Dekoll Klinika Beograd

Pišite mi da li vam se dopada ovako ličniji tip bloga i iskustava, da li želite više ovakvih tekstova??

Hvala na čitanju, zajednici i podršci,

Borjana

Photos by Ana Ječmenica

Keto, Akne, Iskustva

  • Pregleda: 14472

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA