fbpx


10 načina brige o koži tokom mršavljenja

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijam vezano je  za zatezanje i negu kože, osnovana je briga da tokom brzog mršavljenja može doći do viška kože i pojave strija što nije ono što želimo kada konačno izgubimo višak kilograma. Zato sam napravila malo istraživanje, kako na sebi tako i čitajući razne članke, pa je nastao ovaj post o 10 načina brige o koži.

Moj savet je kao i uvek, istražite sami sebe, svoj organizam, isprobajte ono što vama odgovara, odbacite ono što ne, možete koristiti sve ove korake, možete primeniti samo neke, a ukoliko imate neke trikove koji nisu ovde navedeni, obavezno mi pišite kako bih mogla da ih isprobam i podelim sa drugima.

1.HIDRATACIJA

Osnova brige o koži uvek je adekvatna hidratacija, lepa koža je i sveža hidrirana koža. Bilo da ste na djeti ili ne, dovoljna količina vode doprinosi lepom izgledu, ali i prevenciji kod nastanka strija i celulita. Moja preporuka je okvirno 2,5l vode dnevno za optimalnu hidrataciju, ali to naravno zavisi od brojnih faktora kao što su vežbanje, visina, težina…

2.VEŽBANJE

Logika ovog koraka vrlo je jednostavna – bolji mišićni tonus, dakle zategnutiji mišići vode do vizuelno zategnutije kože. Medjutim ovo nije jedini benefit, vežbanjem takodje potstičemo cirkulaciju, razmenu materija, utičemo na opšte zdravlje organizma, a samim tim i na kožu kao naše najveći organ O vežbanju ću tek pisati i pričati ali ovo je više nego išta individualno, vežbamo u skladu sa svojim organizmom i mogućnostima. Ja treniram redovno, ali vrlo ograničeno s obzirom da imam ozbiljnu povredu kičme.

3.PILINZI

Pilingom tela uklanjamo površinski mrtvi sloj ćelija, stimulišemo cirkulaciju i pripremamo kožu za sve proizvode kojima nameravamo da je tretiramo – za kreme, ulja, anti celulit prizvode… Redovan piling zaista pravi ozbiljnu razliku. Ja radim piling dva puta nedeljno i to jednom grublji, jači piling proizvod sa korišćenjem lufa rukavice, a drugi put blaži, sitniji (polishing) proizvod bez korišćenja lufa rukavice.

4.MASAŽE

Razne vrste anti celulit masaža, maderoterapija, masaža za oblikovanje tela i tome slično, imaju veoma povoljan uticaj na kožu pri mršavljenju. Od samog pritiska koji oblikuje telo, preko poboljšane cirkulacije, do raznih efikasnih ulja koja se koriste, sve ovo ima direktan i odličan efekat na zatezanje i učvršćivanje kože. Ja masaže imam prilično redovno i znam da su mi pomogle da bukvalno preoblikujem telo. Nemojte zaboraviti da ukoliko niste u mogućnosti da odlazite negde profesionalno uvek postoje saveti za lagane i bezopasne samomasaže koje možete primeniti.

5. LIMFNA DRENAŽA

Limfna drenaža može biti u sklopu masaže ali može se raditi i odvojeno, to je jedan jednostavan pokret koji lako možete naučiti. Ovim pokretom stimulišemo protok limfe, samim tim olakšavamo izbacivanje tečnosti, ubrzavamo proces mršavljenja i umanjujemo vidljivost i pojavu celulita. Na kraju svake masaže ja obavezno tražim i limfnu drenažu kako bi pojačala efekat.

6.VITAMINI

Kao što već svi znamo, lepota dolazi iznutra. Keto ishrana zaista utiče na čićenje i lepotu kože zbog svega onoga lošeg što izbacujemo iz upotrebe, ali i zbog svega onoga kvalitetnog što unosimo. Vitamini, minerali i suplementi, često su pojačanje ovoj ishrani. Za lepu kožu preporučujem svakako multivitamin dnevno, a planiram da testiram i razne kolagen i duge proizvode za koje čujem da imaju puno benefita.

7. TUŠIRANJE TOPLOM I HLADNOM VODOM

Verovatno ste čuli za ovaj korak, potstiče cirkulaciju, čitala sam i o bojnim pozitivim efektima na celokupno zdravlje. Tokom tuširanja potrebno je da menjamo temperaturu vode, čas na prilično toplu, čas na hladnu, i što su veće razlike u temperaturi to su bolji efekti. Meni je ovo možda i najmanje drag korak i retko ga primenjujem, ali ko može – sjajno.

8.ANTICELULIT PROIZVODI

Naše tržište je puno raznih proizvoda koji služe za zatezanje kože, protiv celulita, neki hlade, neki greju, od nekih koža crveni.. Ja sam svašta probala i svašta planiram da isprobam za sve nas. Nekome je dovoljna nega običnog mleka za telo koje štiti i hrani kožu i sprečava pucanje, a neko više voli “jače” preparate.  Ja trenutno koristim preparat kojim sam baš zadovoljna, ali sam uvek spremna da vidim šta to još ima novo.

9. SUVO ČETKANJE TELA

O ovom koraku sam puno čitala, ali je nešto to tek planiram da isprobam. Suština je ponovo u cirkulaciji i stimulisanju proizvodnje kolagena. Kažu da primena suvog četkanja tela jednom do dva puta nedeljno zaista pravi razliku, i čim dodje na red da i ovo oprobam javiću moje utiske.

10. TRETMANI

Ultrazvučni, laserski, mezoterapijski i ostali ne hirurški tretmani zatezanja kože, uklanjanja posledica mršavljenja i sve tome slično. Ja imam bogato iskustvo na ovom polju, probala sam sve i svašta, mnogo šta je ozbiljno delovalo i veliki sam pristalica, mnogo šta uopste nije i ne bih preporučila. Svakako je da ću ovo iskustvo tek deliti sa vama jer je ovo prilično šroka, tema za sebe.

Moja glavna poruka, dal je reč o ishrani, mršavljenju, koži, vežbanju.. prosto o životu je sledeća – Za dugoročne rezultate potrebno je dugoročno zalaganje. I što pre to prihvatimo možemo lakše krenuti u avanturu rada na sebi i ka svim promenama koje želimo.

Djeta, Mrsavljenje, Koza, Nega

  • Pregleda: 19462

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA