fbpx


Kako skinuti poslednje kilograme pred idealnu kilažu?

U našoj keto zajednici, jako su česta pitanja o tome kako izgubiti poslednjih par kilograma. Tako često vidimo iskustva da "kilogrami nikako da se pomaknu" ili "išlo je sjajno do određene tačke, a onda je stalo". Može se desiti i da neko u želji da što pre izgubi te poslednje kilograme, upadne u ciklus izgladnjivanja i prejedanja, i umesto da stigne do cilja - zapravo sebe spreči u tome.

Zato ću se u ovom tekstu potruditi da vam prikažem neke činjenice i korisne smernice o ovoj temi.

Kilogram je kilogram bez obzira da li je poslednji ili ne

Počinjemo baš ovom tezom jer se često ovi "poslednji kilogrami" doživljavaju kao nešto drugačiji, još teži, pa čak i nemogući za skidanje. A to zaista nije tako. Jednostavno, kilogram masti nestaje na isti način bilo da je prvi koji želite da izgubite ili poslednji. Dakle, principi za mršavljenje su potpuno isti.

Ipak, ono što možemo da primetimo kada tek krenemo sa dijetom, a posebno sa keto ishranom, jeste da u početku izbacimo ogromnu količinu vode. Tako nam gubljenje prvih kilograma deluje brzo i lako u poređenju sa onim kasnijim. Međutim, najčešće se radi o tome da na početku dijete nismo izgubili kilograme već vodu.

Zato je najbolje da se fokusiramo na naš lični osećaj, a ne na brojeve na vagi. :)

Naše telo radi protiv nas?

Kada je gubljenje poslednjih kilograma u pitanju, mnogi imaju mišljenje da je "sve išlo super i onda je telo počelo da radi protiv nas". Evo o čemu se zapravo radi.

Naše telo ima tendenciju da održava homeostazu. To znači da uvek pokušava da održava postojeći balans, i to smatra bezbednim stanjem. Zato, ukoliko smo krenuli na dijetu sa neke veće kilaže i sada dostigli manju - telo se trudi da održi postojeće stanje i da ne ide u dalji gubitak kilograma. A nama deluje da ono ne želi više da "sarađuje" sa nama. Tada može biti korisno da ga iznenadimo, tj. da mi narušimo tu postojeću homeostazu.

Dakle, telo se na neki način naviklo i potrebno je da ga iznenadimo. To možemo uraditi na primer cheat danom. Posebno ako smo bili previše restriktivni i eventualno usporili metabolizam.

Potrebno je da se stalno prilagođavamo

Potrebe našeg tela se menjaju; nemamo iste potrebe za količinom hrane sa 85 kilograma i sa 75 kilograma. Upravo zato je potrebno da se stalno prilagođavamo i tražimo svoj balans.

Kada dođemo do tih nekoliko kilograma pred idealnu kilažu, to zahteva da još bolje upoznamo svoje telo i način ishrane koji mu odgovara. Ovde dolazimo do najvažnijeg saveta kada je u pitanju promena ishrane, ali i svaka druga: Suština trajnih rezultata je u dobrom informisanju i pre svega - dobrom poznavanju sebe. Ovo je posebno važno jer nismo svi isti. Jedan obrazac može nekome pomoći da izgubi poslednja 2 kilograma, a nekome doneti nova 2.

Zato je potrebno da kroz ceo proces mršavljenja postepeno upoznajemo svoje telo i njegove potrebe. Da ih modifikujemo i prilagođavamo kroz vreme, i prosto posmatramo šta nam prija a šta ne.

Trka za idealima

Živimo u vremenu kada je uticaj medija jako veliki. I često u časopisima, magazinima i na društvenim mrežama vidimo neke ideale koji nisu nužno u skladu sa našim ličnim balansom. Zapravo, vrlo često su ta "savršena tela" i "idealan broj kilograma" produkti filtera i raznih programa koji maskiraju pravi izgled.

Ovde je važno da razumemo da naše telo nema te programe i ne može (niti bi trebalo) da ukloni svoje prirodne elemente. Mnogo bitnije od brige o "savršenstvu" i spoljašnjim idealima jeste da steknemo zdrav odnos prema sebi, svom telu i zdravlju. Zato je dobro da sagledamo mogućnost da smo možda već postigli svoj balans i sa tih nekoliko poslednjih kilograma koje želimo da izgubimo. 

 

Kada se trudimo da upoznamo sebe, da prihvatimo i zavolimo svoje telo - stičemo jedan zdrav odnos prema njegovom izgledu i potrebama. Upravo u tom procesu će se sve srediti i pronaći svoj balans na način koji je najkorisniji za nas. Na nama je samo da pažljivo slušamo i pratimo šta nam naše telo poručuje

 

Kilogrami, Keto ishrana, Keto Dijeta, Mršavjenje

  • Pregleda: 6511

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA