fbpx


Razlike između lenjog, prljavog i klasičnog keta

Verovatno možete da primetite da se keto ishrana drži na puno različitih načina. Neretko dođe i do nesuglasica na našoj grupi o tome da li je neko zaista na ketu ili ne. I zato mislim da je važno da razumemo da zaista postoji više opcija. Naime, ako pod keto ishranom podrazumevamo ishranu koja dovodi do ulaska u ketozu - imamo jednu dosta široku definiciju koja nam ne može precizno objasniti da li se svi zaista nalazimo na istom režimu ishrane ili ne.

Dakle, ako smo u ketozi, prema mom mišljenju, ne mora da znači da smo nužno na keto ishrani. Zapravo, standardna keto ishrana podrazumeva tačno određene omere masti, ugljenih hidrata i proteina. Međutim, postoje i neke druge varijacije koje su popularne, posebno na zapadu.

Ja ću se potruditi da vam u ovom tekstu objasnim koje su to opcije i njihove razlike.

Lenji keto

Prva varijacija, o kojoj ovde pričamo, podrazumeva unos od najviše 20 grama ugljenih hidrata dnevno, ali bez brojanja unetih kalorija i praćenja unosa proteina i masti.

U teoriji, ovo može da vam zvuči primamljivo, posebno ako niste voljni da obratite pažnju na malo više činjenica pored unosa ugljenih hidrata. Ipak, malo je verovatno da će vas lenji keto dovesti do ketoze i održavati u tom stanju. A znamo da nam ona omogućava da sagorevamo masti, i od vitalnog je značaja za keto dijetu.

Evo i zašto lenji keto "sabotira" ketozu: Da bi se ketoza dostigla i održavala, nije dovoljno voditi računa samo o niskom unosu ugljenih hidrata. Naime, kada se ne obraća pažnja na kalorije i ostale makronutrijente - proteini (a ne masti) mogu postati izvor glukoze koju telo onda koristi za energiju. Tako jedenje previše proteina može dovesti do toga da telo za energiju koristi glukozu (koju dobija od proteina), a ne ketone. I na taj način nas izbacuje iz ketoze.

Dakle, ako unos ugljenih hidrata, proteina i masti nije uravnotežen, takav način ishrane neće dovoditi do benefita keta.

Prljavi keto

Ova varijacija je jako popularna među ljudima koji žele da izbegnu pripremanje klasičnih keto obroka. Dakle, podrazumeva visoko prerađenu, industrijsku hranu koja ima nizak udeo ugljenih hidrata.

Ali, upravo zato što su u pitanju visoko prerađene namirnice, obroci na prljavom ketu često sadrže previše natrijuma. A on se povezuje sa visokim krvnim pritiskom i povećanim rizikom od srčanih bolesti. Takođe, prerađena hrana ima mnogo aditiva, a nedostaju joj vitamini i minerali koju su nam neophodni. Tu su i dodatni skriveni šećeri koji nas mogu sprečiti da dostignemo i održavamo ketozu, i negativno utiču na organizam.

Pa, iako prljavi keto može zvučati primamljivo, posebno ako smo stalno u gužvi sa vremenom - trebalo bi da uzmemo u obzir da prerađena hrana ne samo što ometa ketozu, već i štetno utiče na mnoge druge aspekte zdravlja.

Klasični keto

Klasična keto dijeta se fokusira na celovite, hranljive namirnice i ističe važnost kvaliteta hrane.

Prema standardnoj keto dijeti, potrebno je unositi 75% dnevnih kalorija putem masti, 20% putem proteina i 5% kalorija putem ugljenih hidrata. Upravo ovo tačno ograničavanje ugljenih hidrata, uz određeni unos ostalih makronutrijenata, dovodi telo u ketozu. I tada sagorevamo masti i uživamo u onom lepom osećaju koji nam ketoza pruža.

Takođe, klasični keto podržava unos celovite i organske hrane, dok se konzumacija visoko prerađene hrane nikako ne savetuje. Tako je na klasičnoj keto ishrani dobrodošlo organsko meso, jaja iz slobodnog uzgoja, prirodni mlečni proizvodi i brojne druge kvalitetne dozvoljene namirnice.

Standardna keto ishrana je ispitani vid ishrane za koji znamo da ima pozitivne uticaje na regulaciju telesne težine, šećera u krvi, kognitivne sposobnosti i mnoge druge aspekte zdravlja. Dok druge, modernije opcije nisu dovoljno ispitane.

 

Moja lična preporuka je standardna keto ishrana. Isprobala sam je lično, godinama je koristim i zaista nisam imala nikakvih nus pojava. Sa druge strane, na našoj grupi sam primetila da ljudi koji prate neku drugu varijaciju keto ishrane povremeno mogu imati određene problematike.

Zato je jako važno da svi budemo svesniji odluka koje pravimo. Posebno ukoliko već imamo probleme sa holesterolom ili drugim bolestima koje mogu biti uzrokovane neodgovarajućom ishranom. Slušajte svoje telo, trudite se da unosite celovite, kvalitetne namirnice i uspeh neće izostati :)

Keto ishrana, Keto Dijeta, Celovite namirnice

  • Pregleda: 8978

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA