fbpx


5 razloga da dan započnete toplom vodom sa limunom

Bilo da sam na keto djeti, low carb ishrani ili čak i kada imam cheet day, svako jutro dan započinjem velikom čašom tople vode sa limunom.  Puno se polemisalo o tome da li je ovo dobra ideja, neki su išli toliko daleko da su verovali da ovaj jutarnji ritual sprečava rak i povećava IQ, ali brojni mitovi su istraženi i pokazano je 5 realnih benefita od tople vode sa limunom odmah nakon budjenja.

1. POMAŽE VARENJU

Možda i najveća korist može biti temperatura vode, ne toliko ni sam limun. Uzimanje bilo kakve vode odmah po budjenju, naročito tople vode, pomaže da se pokrene i ispere sistem za varenje i da se telo hidrira. Nakon osam sati spavanja telo gubi tečnost a sistem za varenje ne funkcionose, a ovo može biti sjajan način da probudite i pokrenete um i telo svakog jutra.

2. PRIRODNO ISPIRANJE

Jetra je izuzetno aktivna tokom spavanja jer je san vreme da se telo odmori i regeneriše. Pijenje dovoljno vode, posebno ujutro, pomaže da se osiguramo da tielo može uspešnp obavljati ove poslove. Postoje čak i neki dokazi da sok od limuna može pomoći u stimulisanju proizvodnje želudačne kiseline i žuči.

3. BLAGO POJAČANJE IMUNOG SISTEMA
Limuni sadrže vitamin C … ne spektakularno visoku količinu, ali 30-50 mg po limunu. Oni također sadrže kalijum. Pijenje vode od limuna prvo ujutru daje telu priliku da uspešno apsorbiuje ove vitamine i može dati malo imuno pojačanje.

4. LEPŠA KOŽA
Pomažući ispiranje tela i poboljšanju probave, voda sa  limunom može dovesti do čistije kože. Sadrži vitamin C koji je potreban za proizvodnju kolagena za glatku, zdravu kožu, ali čak i ako je ovaj efekat zanemarnljiv, koži je svakako potrebna hidratacija koja pre svega dolazi iznutra.

5. UBRZAVANJE METABOLIZMA
Postoje dokazi da voda , posebno limunska voda, kao prva stvar ujutru može pomoći u održavanju zdrave težine. Istraživači u Nemačkoj otkrili su da pijenje dovoljno vode poboljšava metabolizam.

Svakako se i dalje sprovode istraživanja o potencijalnim benefitima, i čak ako rezultati ne budu spektakurarni, zasigurno je da časa tople vode sa malo limuna svakog jutra nikako ne može da škodi!

Metabolizam, Limun, Voda, Preporuke

  • Pregleda: 21406

Pratite nas

Pišite nam

  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Keto ishrana by Borjana © 2018 Sva prava pridržana | Design by: NESA